Spellenspektakel 2019

Het is 9 november en Patty en ik reizen voor de zoveelste keer dit jaar af naar de jaarbeurs in Utrecht. Dit maal voor een geweldig evenement voor de bordspelliefhebber: Het Spellenspektakel! Met heel erg veel zin beginnen we aan onze treinreis.

Gezellig druk

Eenmaal in de Jaarbeurs aangekomen betreden we de hal waar verschillende uitgevers hun spellen gepresenteerd hebben. De eerste indruk is overweldigend: het is gezellig druk er er is zó veel te bekijken, waar moeten we beginnen?

Ultiem doel

We besluiten eerst een rondje door de hal te lopen, om vervolgens een globale planning te maken van wat we gaan doen. Mijn ultieme doel vandaag is een praatje maken met Johan van White Goblin Games en met Bert van 999 Games. Met beiden heb ik in het verleden een super leuke samenwerking gehad, dus het leek me heel erg leuk ze eens in persoon te kunnen spreken. Patty wil vooral het wereldkampioenschap Catan zien en bijwonen en nieuwe spellen ontdekken. Let’s go!

We besluiten eerst bij White Goblin Games langs te gaan om te kijken of we Johan kunnen vinden.

Absolute aanrader

En dat is gelukt! Johan vinden we bij de grote vaas met gekleurde dobbelstenen waar een winactie aan vast zit. Als je kunt raden hoeveel dobbelstenen er in de vaas zitten, maak je kans op een prijs. Wij besluiten niet mee te doen, maar we vragen Johan wel wat de absolute aanrader is tijdens dit evenement. “Rovers van de Noordzee”, wordt er vol enthousiasme geantwoord. Dit bordspel is recent winnaar Nederlandse Spellenprijs 2019 geworden in de categorie Expertspellen. Die game móéten we proberen dus!

Voordat we richting de stand van Rovers van de Noordzee lopen, bedanken we Johan voor het leuke gesprek en we wensen hem succes tijdens de beurs. Ik vind het altijd heel erg leuk om mensen in het echt te ontmoeten waarmee ik alleen nog maar mailcontact heb gehad. 🙂

Rovers van de Noordzee

Patty en ik nemen plaats aan een tafel waar dit spel is uitgestald en twee andere mensen schuiven ook aan. Erg leuk om op deze manier nieuwe mensen te ontmoeten! Één van de medewerkers van White Goblin Games legt ons goed uit wat de bedoeling is en hoe het spel werkt en we kunnen vragen stellen wanneer we iets niet snappen. Er komt een hoop informatie op ons af en het spel lijkt op het eerste oog heel complex, maar op het moment dat we aan het spelen zijn wordt alles duidelijk en is het goed te volgen en te begrijpen. Dat is ook mijn tip aan beginnende bordspelers: Laat je niet afschrikken door dikke handleidingen en regels! Een beetje bordspel zit zó goed in elkaar, dat alles spelenderwijs helder wordt en het veel gemakkelijker te spelen is dan het lijkt.

We hebben helaas niet een volledig potje kunnen spelen – wat natuurlijk logisch is, iedereen moet een keer aan de beurt komen – maar we zijn echt positief verrast door dit spel! Er zijn meerdere manieren om punten te scoren en dus verschillende tactieken te verzinnen om te winnen. Daar houd ik van! Het thema van de game is goed uitgewerkt en ook de vormgeving en illustraties zijn prachtig en bijpassend.

Wereldkampioenschap

Ons volgende doel: Bert van 999 Games opsporen. Dit was ietsje lastiger, aangezien het wereldkampioenschap Catan volop gaande is. Dus we verwachten dat Bert wel druk zal zijn.

Mini-rondleiding

En we hebben gelijk, maar bij poging 2 tot hem te spreken maakt hij heel lief eventjes tijd voor ons. Patty vertelt hem hoeveel ze van Catan houdt en hoe gaaf ze het vindt om het wereldkampioenschap mee te maken.

Bert is een ontzettend leuke en vrolijke verschijning en vertelt vol enthousiasme over de voorbereidingen van het wereldkampioenschap. Onwijs leuk om te zien dat hij zó toegewijd is! Patty en ik kregen zelfs een mini-rondleiding en mochten we eventjes backstage kijken bij het wereldkampioenschap waar de livestream wordt voorzien van commentaar. Hiermee gaat Patty’s droom in vervulling en ook ik vind het heel erg leuk en speciaal om dat eens in het echt te zien. Wij willen Bert nogmaals bedanken hiervoor!

Barpig

We lopen voorbij een super leuke stand die meteen onze aandacht trekt door het volledig uitgewerkte thema: Barpig. De stand is ingericht als een gezellige café/bar en hosts is volledig in stijl gekleed. We nemen plaats aan een tafeltje en het spel wordt op een leuke manier uitgelegd. Al spelende is het lachen, gieren, brullen. Wij zijn erg onder de indruk van deze grappige party game! Hopelijk kunnen we deze te vette game in de nabije toekomst een review geven.

Wij hebben ontzettend genoten van het Spellenspektakel 2019! Leuke mensen gesproken, nieuwe spellen ontdekt en veel indrukken opgedaan. We kunnen beiden niet wachten tot Spellenspektakel 2020!