Sint Petersburg review

Ben jij de ultieme Russische bouwmeester en kun jij Sint Petersburg uit laten groeien tot de grootste meest welvarende stad? Kom er nu achter in de heruitgave van dit spannende spel!

WGG_StPeter_Pack3D_RGB_small2-1

Dit spel is in 2004 voor het eerst uitgegeven en heeft toen vele prijzen in de wacht gesleept. White Goblin Games geeft het spel nu opnieuw uit, voorzien van een nieuw jasje, een extra spelfase en nog 6 extra modules. Door de toevoeging van de extra fase is het spel nu voor 2 tot 5 spelers. Een spelletje duurt ongeveer een uur en is te spelen vanaf 10 jaar.

In dit spel ben je een bouwmeester in de Russische stad Sint Petersburg rond het jaar 1703. Je zult arbeidsliederen in dienst nemen welke inkomsten voor je zullen genereren, zodat je gebouwen en goederen op de markt kunt kopen. Daarnaast kun je nog edelen in dienst nemen, die zowel punten als inkomsten op kunnen leveren en aan het einde van het spel nog extra punten!

stpetersburg-0841

Door de uitbreiding van de marktfase en de extra modules tref je veel spullen aan de doos, gelukkig goed georganiseerd. Voor het basisspel is er het speelbord, 382 roebel verdeeld in verschillende waarden, 120 kaarten voor de 4 fases, 8 houten speelfiguren (in vier kleuren) en 4 houten speelstukken om aan te geven wie welke fase mag beginnen. Wanneer je de marktfase toevoegt vind je het volgende nog in de doos; 36 kaarten voor de marktfase, 2 houten speelfiguren (voor de 5e speler), 1 houten speelstuk, 25 schijfjes, 6 marktwaardetegels, 5 goederenfiches en 5 goederenfiches voor wanneer je meer dan 10 van dezelfde goederen hebt verzameld. Wanneer je met de marktfase speelt gebruik je hiervoor de andere zijde van het speelbord. Tenslotte vind je voor de 6 modules nog eens 27 extra kaarten die verdeeld worden over de verschillende fases, 1 deurwaarderfiche, 5 helperkaarten, 6 gebeurteniskaarten, 15 opdrachtkaarten en 10 hindernissen. En uiteraard vind je uitgebreide spelregels in de doos.

stpetersburg-0839

Nadat iedereen zijn start roebels heeft gehad, de speelstukken zijn verdeeld en de houten speelfiguren op het scorespoor gezet zijn kan het spel beginnen. Iedere ronde bestaat uit 4 fases, namelijk de ambachtsfase, de gebouwenfase, de edelenfase en de ruilfase.

Wanneer je aan de beurt bent heb je de keus uit 4 acties, een kaart kopen van het spelbord, een kaart op hand nemen, een kaart uitspelen van je hand, of passen. Zodra alle spelers in 1 fase gepast vindt de waardering van die fase plaats. Hierin zal je geld en/of punten krijgen voor de kaarten die je uitgespeeld hebt. Daarna zal het speelbord weer aangevuld worden met kaarten en begint de volgende fase. Wanneer alle fases geweest zijn zal dus een nieuwe ronde beginnen. Na iedere ronden zullen de speelstukken met de klok mee doorschuiven, zodat je telkens een andere fase mag beginnen. Het spel eindigt wanneer er niet genoeg kaarten meer zijn om het speelbord aan te vullen. De ronde zal dan afgemaakt worden en dan zullen de laatste punten geteld worden. Je krijgt nog punten voor elke 10 roebel en voor de verschillende edelen die je verzamelt heb. Maar pas op! Je krijgt minpunten voor elke kaart die je nog op hand heb.

stpetersburg-kopie

Wanneer je het spelvariant met de markt speelt heeft iedere ronde dus een extra fase. Goederen van de markt kunnen je geld opleveren en punten wanneer je op de eerste of tweede plaats staat op de markt.

De 6 verschillende modules geven nog meer variatie aan het spel door bijvoorbeeld het toevoegen van extra kaarten in de diverse fases. Daarnaast kun je nog kiezen om hindernissen toe te voegen aan het spel waarbij je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen voordat je verder mag op het scorespoor. Of kies je voor de module met opdrachten om aan het einde van het spel meer overwinningspunten te scoren?

stpetersburg-0842

Ondanks alle prijzen die dit spel eerder gewonnen heeft was ik niet bekend met Sint Petersburg. De eerste keren heb ik dan ook alleen het basisspel gespeeld. De spelregels leken echt ontzettend veel, 15 bladzijdes voor alleen het basisspel! Maar zodra ik begon met lezen vloog ik er echt doorheen. Dit komt omdat er een complete ronde stap voor stap uitgelegd is. Super handig, want zo kan er gewoon geen twijfel zijn over hoe je nu moet spelen. Doordat de fases erg veel op elkaar lijken heb je die 15 bladzijdes dus zo gelezen. Ze waarschuwen je al dat je je hierdoor niet af moet laten schrikken en daar hebben ze helemaal gelijk in! Het spel is simpel opgezet en dus makkelijk uit te leggen en te begrijpen! Het artwork ziet er erg leuk uit en is heel consequent gebruik gemaakt van de tekens voor geld, punten of kaarten.

Wanneer een kaart na 2 ronden nog niet is gekocht verdwijnt deze kaart op de aflegstapel. Dit is leuk voor de variatie van het spel, maar kan anderzijds juist heel frustrerend zijn wanneer je geen kaarten meer op hand mag nemen maar je een bepaalde kaart eigenlijk wel wilt hebben.

stpetersburg-0840kopie

Voor iedere speler zijn er 2 speelfiguren, 1 voor op het scorespoor en 1 om bij je te houden zodat jij en de andere spelers weten met welke kleur je speelt. Dat laatste vind ik een tikkeltje overbodig en ik heb dan ook nog niet goed duidelijk wat hier nou de meerwaarde van is. Daarnaast zijn er symboolkaarten voor iedere fase en houten speelstukken. Je gebruikt eerst de kaarten door ze blind met de klok mee aan de verschillende spelers te geven, vervolgens krijgt iedere de speler het houten figuur wat bij de kaart hoort en gaan de kaarten terug in de doos. De houten speelstukken worden dan vervolgens doorgegeven. Ook dit vind ik best dubbelop. Wijzelf zetten de extra speelfiguren op de juiste volgorde naast het bord en leggen daar de houten speelstukken bij, zodat het nog overzichtelijker is wie welke ronde mag beginnen.

Het toevoegen van de markt bevalt ons wat minder. Het is erg leuk geprobeerd om deze extra fase in het spel te verwikkelen, maar het is allemaal net wat te veel. Zonder de markt heb je eigenlijk al continu geld te kort, de marktkaarten geven je maar minimale inkomsten, maar je bent haast verplicht om ze te kopen omdat je tegenstanders hard uit kunnen lopen op het scorespoor wanneer zij wel punten krijgen van de markt en jij niet. Het is eerder een spel in een spel dan dat het een echte toevoeging is. Het hele spel lijkt hierdoor zelfs een beetje uit balans te zijn. Ik hoop dat wanneer we vaker de marktfase in het spel brengen dit afzwakt en de balans dus terug keert.

stpetersburg-0832

Ik vind het een erg leuk een meeslepend spel, dit komt misschien ook omdat ik tot nu toe alle potjes gewonnen heb! Helaas zijn we nog niet in de gelegenheid geweest om alle modules ook daadwerkelijk te spelen, maar ik blijf verrast door hoe anders elk spel weer is. We pakken het dan ook graag uit de kast en het zal dan ook niet lang duren voordat we alle modules alsnog geprobeerd hebben. Zeker voor de echte spelliefhebbers is dit unieke tactische spel een echte aanrader.

Dit bordspel heb ik ter review mogen ontvangen van White Goblin Games.