Layton’s Mystery Journey op de Nintendo Switch!

Met de komst van de Nintendo Switch Lite, het budgetbroertje van de Nintendo Switch, is het logisch dat Nintendo verder gaat borduren op haar succesvolste handheld gamesreeksen. De Nintendo Switch Lite is namelijk enkel te gebruiken als handheld en daarmee de ‘officiële’ opvolger van de Nintendo 3DS. Met deze ontwikkeling ben ik als 3DS-liefhebber natuurlijk heel blij, want er zijn een aantal gamereeksen waar ik heel graag een vervolg op zie, waaronder de Professor Layton-reeks. En laat het toeval nu zo zijn dat Nintendo vorige week eindelijk de nieuwste Layton-game heeft gereleased voor de Nintendo Switch: Layton’s Mystery Journey: Katrielle and The Millionaires’ Conspiracy of in het Nederlands: Layton’s Mystery Journey: Katrielle en het Miljonairscomplot. Dat betekent dat ik mij weer mag gaan vermaken met een game boordevol puzzels en raadsels. Yay!

Layton?

Voor wie niet of minder bekend is met de Layton-games: dit zijn point-and-click-games waarbij je een verhaallijn volgt en één of meerdere zaken moet oplossen. Je gaat op onderzoek uit en tijdens je onderzoek kom je voor verschillende raadsels te staan. Dit zijn puzzels waarbij je moet rekenen, tekenen of heel hard logisch na moet denken. De puzzels variëren in moeilijkheidsgraad, dus er is uitdaging voor jong en oud. Kom je er niet aan uit? Dan kun je een hint vragen als je daar genoeg punten (picarats) voor hebt. Layton games worden naar Engels ook in het Nederlands en andere talen uitgegeven, zodat het echt voor iedereen toegankelijk is.

Layton’s Mystery Journey: Katrielle en het Miljonairscomplot is de zevende game uit de Layton-reeks en is in 2017 reeds verschenen voor de 3DS. Ik heb destijds helaas nooit de kans gehad of tijd gemaakt om de game te spelen, maar nu hij beschikbaar is voor de Nintendo Switch leek het me een leuke gelegenheid om er wat over te schrijven.

Deluxe Edition

Net zoals Mario Kart 8, betreft deze uitgave van de game een deluxe edition. Dit betekent dat er bovenop de bekende content ook de DLC en een hoop extra’s zijn toegevoegd. Daarbij komt kijken dat dit de eerste Layton-game is die speelbaar is op de televisie, dus is al ‘deluxe’ an sich.

Het verhaal begint deze keer op het moment dat Katrielle het detectivebureau Layton opricht op Chancer Lane, vastberaden om haar kunnen te bewijzen en hopend dat de belangstelling voor haar bureau leidt tot aanwijzingen over haar vermiste vader. Op haar trouwe fiets verplaatst Katrielle zich door Londen, waar ze de ene na de andere onwaarschijnlijke zaak oplost. Zo raakt ze verstrikt in een raadselachtig avontuur dat uiteindelijk leidt tot de ontdekking van een samenzwering van miljonairs…


“Niemand kan het zoals Nintendo dat kan”

Het zijn niet alleen de uitdagende puzzels die de Layton games geweldig maken, ook het verhalende aspect draagt hier ook heel erg goed aan bij. Een game uitgeven met verschillende puzzels en raadsels is misschien niet zo moeilijk, maar niemand kan dat zoals Nintendo dat kan. Doordat je zo wordt meegetrokken in het verhaal wíl je doorgaan. Je móét erachter komen hoe het afloopt en wat het verband is tussen de zaken die je oplost. De puzzels an sich zijn heel goed en dagen me steeds weer uit, maar het is de storyline die ervoor zorgt dat ik door blijf spelen. Daarnaast zit er een hoop humor in de dialogen; op sommige momenten heb ik echt hardop moeten lachen.

Extra’s

Nu heb ik eerder al benoemd dat er bovenop de reeds bekende content een aantal extra’s zijn toegevoegd. Nu heb ik zelf de 3DS-versie niet gespeeld, dus moest een beetje zoeken wat er bij is gekomen. Na een kleine research kwam ik erachter dat er bovenop de ruim 170 puzzels nog ruim 40 puzzels erbij zijn gekomen. Dat is een hoop! Natuurlijk is de game grafisch opgepoetst en moesten elementen van twee schermen nu in één scherm passen. Ik kan eerlijk zeggen dat dit goed is gelukt en dat ik het tweede scherm van mijn 3DS eigenlijk amper mis.

Katrielle

Hoewel het me in eerste instantie best jammer leek dat je dit keer niet speelt vanuit het oogpunt van Professor Layton zelf, moet ik zeggen dat dochter Katrielle ook een zeer aangenaam personage is. Sterker nog, ik denk dat deze opfrissing nodig was. Er is absoluut niets mis met Professor Layton zelf, maar met de Nintendo Switch zijn we natuurlijk een nieuwe generatie ingeslagen, dus de dochter van Professor Layton de protagonist maken, is een hele logische stap. Nu was dit natuurlijk al het geval op de 3DS-versie en is dit een re-release van een bestaande game, maar het is in mijn opinie juist goed dat er niet terug is gepakt naar Hershel Layton. En misschien is dit wel een opstapje naar een geheel nieuwe Layton game waarin Kat samenwerkt met haar vader? Wie weet!

Ik vind het in ieder geval een erg leuke game! Zeker leuk om samen met mijn vriend op de bank puzzels op te lossen en dat ik me dan net weer ietsje intelligenter voel dan hij, omdat ik de puzzels over het algemeen net wat sneller door heb, haha.