Macrofotografie

Al bijna een jaar bezit ik een macro lens voor m’n Canon. Ik had er echt maanden voor gespaard, want goedkoop was ‘ie niet. Ik geloof dat hij rond de 500 euro kostte, maar ik kreeg door een cashback-actie van Canon gelukkig 100 euro terug. Maar dan nog, da’s veel geld. Hoewel hij voor macrofotografie bedoeld is, heb ik er tot nu toe al heel erg veel plezier mee gehad bij het maken van close-up foto’s van producten, swatches en portretten. De kwaliteit van de foto’s die ik met deze lens maak is echt geweldig, mooi scherp en in tegenstelling tot mijn 50mm lens (de bloggerslens!) kan ik met m’n macrolens lekker van dichtbij foto’s maken. Dat was ook de hoofdreden waarom ik ‘m had gekocht.

Hoewel ik dus al vrij veel ervaring heb opgebouwd met deze lens, ben ik eigenlijk nooit verder gegaan dan close-up foto’s. Macrofotografie, dus. In macrofotografie had ik me eigenlijk nooit zo verdiept – tot vandaag! Ik was weer eens een dagje bij m’n ouders en aangezien zij een redelijk grote tuin hebben met verschillende boompjes en struikjes, besloot ik eens mijn macrolens mee te nemen. Na eerst een paar uur van de zon te hebben genoten, ging ik in hun tuin op zoek naar kleine vieze beestjes. Oftewel, insecten. Bloemen en planten zijn misschien makkelijker om mee te beginnen, maar ik daag mezelf graag uit.

macro-1607Ok, ik werd vrijwel het eerste kwartier geconfronteerd met de moeilijkheid van het fotograferen van insecten: Geduld. Zo’n beest blijft niet lang stilzitten en ze vliegen al weg bij de kleinste beweging. Daarnaast waaide een beetje, waardoor de takken en bladeren bewogen – een hel om mooi scherp te stellen. Hierboven mijn eerste poging! Ik was er verbaasd over dat mijn eerste poging eigenlijk best goed gelukt wat – ik ging ervan uit dat dit gewoon beginnersgeluk was.

macro-1620Ik heb echt een paar rondjes door de tuin moeten lopen om stilzittende beestjes te vinden. Op een gegeven moment spotte ik een lieveheersbeestje! Hij wilde niet echt stilzitten maar uiteindelijk is het me wel gelukt om ‘m scherp te krijgen.

macro-1638Deze vind ik zelf zó gaaf! Ik probeerde een foto te maken van het lieveheersbeestje (terwijl hij doodstil zat) en precies toen ik een foto maakte vloog hij weg! Baal er wel een beetje van dat hij niet zo scherp is..

Bij gebrek aan interessante insecten bij m’n ouders in de tuin, hier wat fotootjes van saaie vliegjes:
macro-1656

macro-1663

macro-1667Ik vind vliegen niet heel interessant, maar ze zijn op zich wel fijn om mee te oefenen. Deze foto’s zijn niet helemaal perfect en scherp, maar daar leren we weer van, toch? ;)

Ik denk dat ik een nieuwe hobby heb gevonden! Fotografie was natuurlijk al lang een hobby van me, maar macrofotografie is hele andere koek. Dit zijn de allereerste serieuze macrofoto’s die ik ooit heb gemaakt, dus ze zijn verre van perfect. De eerste twee vind ik zelf het mooiste, maar het scherpstellen op zulke kleine beestjes valt toch best tegen! Ik moet nog heel veel oefenen, maar dat vind ik alleen maar leuk. Tips zijn natuurlijk altijd welkom!

Geen macro, maar Bella wilde ook graag op de foto ^-^:
bella-1624