Mario & Luigi: Paper Jam Bros. voor de 3DS

Mario en Luigi zijn terug en dit keer samen met Paper Mario! Luigi doet een boekje open (letterlijk) en dat zorgt ervoor dat Paper Mario, Mario weet te ontmoeten.

Mario meets Paper Mario!

Het spel maakt deel uit van de “Mario & Luigi” RPG series, waar de volgende games in voorkomen: Mario & Luigi Superstar Saga, Mario & Luigi Partners in Time, Mario & Luigi Bowser’s Inside Story en Mario & Luigi Dream Team Bros. Deze game volgt dezelfde soort RPG stijl als de vorige games, maar dan met een ander verhaal, uitgebreide gameplay, nieuwe moves, e.a.!

Het spel is ontwikkeld door Alphadream, de makers van de Mario & Luigi series. Dit merk je ook in het spel zelf. Het is een Mario & Luigi game voor de volle honderd procent. Ze hebben de Paper Mario van het “Sticker Star” spel in dit spel geïmplementeerd en dat hebben ze goed gedaan! Als je de ‘jump’ aanval gebruikt in Paper Mario: Sticker Star, mag je maar liefst 5 keer springen op een vijand en per sprong toont Paper Mario een bepaalde animatie. Deze animatie is ook overgenomen in dit spel. Kleine details die ik persoonlijk erg waardeer!

CHosagFXAAA6TCG

Luigi doet een boekje open

Luigi is weer ergens bang voor, voor de verandering. Hij klimt op een kast, omdat hij schrok van een rat. Door Luigi’s onhandigheid valt er een boek uit de boekenkast; dit veroorzaakt een knal waardoor alle karakters van de Paper Mario wereld in de wereld van Mario & Luigi terecht komen, inclusief de vijanden! Bowser en Paper Bowser komen al snel samen en ontvoeren Peach en Paper Peach. Nu is het aan de Paper Jam Brothers om de prinsessen te redden!

Er zijn regelmatig momenten waarin er een dialoog plaatsvindt tussen de Mario Bros. en vijanden. Het verhaal in dit spel wordt door velen beschreven als ‘simpel’ en daar ben ik het mee eens. Prinsessen die door Bowsers worden gekidnapt. Dat verhaal kennen we! Dream Team Bros. had een hele droomwereld die Mario moest verkennen, in Mario & Luigi Partners in Time reisden de gebroeders met hun jongere versies door de tijd. Vergeleken met die verhalen had dit wel wat spectaculairder gemogen. Deze spelserie had ook altijd veel humor in de ‘cutscenes’. Omdat dit een wat minder ‘verhalend’ spel is dan de vorige delen, komt dit er naar mijn idee ook wat minder in voor. Ik mis dat wel, want de humor toverde altijd wel een glimlach op mijn gezicht in de vorige delen! ☺

paperjambrosfight

Wat is de bedoeling?

In elke game van deze serie voer je alle acties met Mario uit met de ‘A’ knop en die van Luigi met de ‘B’ knop. In dit deel is ‘Y’ knop gereserveerd voor Paper Mario. Deze acties voer je uit in welbekende battles. Stel, je springt met Mario op een vijand, dan druk je op het juiste moment op de ‘A’ knop om schade aan te brengen. Hetzelfde geldt voor Luigi, maar dan druk je op de ‘B’ knop. Naast springen is er ook de mogelijkheid om gebruik je maken van moves waarbij je met beide karakters, Mario en Luigi, de vijand aanvalt. Een voorwerp wat al meerdere iteraties in de serie zit, is de Koopa Shell. Mario trapt deze af, recht op de vijand. Daarna kaatst hij af naar Luigi, die hem weer terugtrapt, en zo gaat dat door totdat Mario de laatste trap geeft. Ook deze move moet je goed ’timen’ door op ‘A’ en op ‘B’ te drukken. Maar, dat is niet het enige wat je kan doen in battles! Amiibo hebben ook een zeer handige functie.

Gebruik je amiibo!

De amiibo hebben een heel interessante functie in deze game! Je kunt je eigen battle cards in het spel maken en deze opslaan. Hoe deze werken? Dat zal ik je nu uitleggen! In de buurt van bijna elke winkel staat een Toad die stiekem (niet doorvertellen) blanco kaarten verkoopt. Deze kaarten kan je dan zelf bewerken en opslaan in je amiibo. Deze amiibo mag je één keer per battle gebruiken en dan mag je één van de kaarten die de amiibo bevat gebruiken. Dit kunnen allerlei dingen zijn, bijvoorbeeld: 30% van je HP terugkrijgen, je vijanden een x aantal schade aanbrengen of zelfs je verdediging met 50% verhogen. Zelf heb ik mijn Luigi amiibo gebruikt voor dit spel en een klein leuk detail vind ik de vormgeving van de kaarten. Luigi stond afgebeeld in artwork van verschillende Nintendo games. Van Super Mario Bros 3. tot en met Mario Party 10, ik heb het allemaal voorbij zien komen. Heel gaaf!

Moeilijkheidsgraad

Er is veel commentaar geweest op het vorige deel: Deze zou teveel je handje vasthouden door het spel heen. Nou, daar heeft Alphadream zeker naar geluisterd deze keer. Elke keer als je een nieuwe move leert is er de keuze om even te oefenen, of niet. Op deze manier kan je lekker snel door en heb je niet zo’n last van de langzame dialogen waarin wordt uitgelegd door een gids hoe je een schild tegen een vijand aantrapt!

Muziek

Ik ben een grote fan van de muziek van deze game. Van de vrolijke muziek die je hoort in Sunbeam Plains tot de rustige, mysterieuze muziek van Mountain Brrr, de sfeer werd duidelijk bepaald door de muziek. Je voelt de spanning in een boss battle door het juiste thema. Persoonlijk vind ik de final battle themes van Bowser’s Inside Story en de battle tegen Antasma in Dream Team Bros. ook heel gaaf, om even wat vergelijkingsmateriaal op te noemen. Deze iteratie in de serie doet ook zeker de reputatie qua soundtrack eer aan!

1444897198-mario-luigi-paper-jam-bros-4

Mario & Luigi: Paper Jam is zeker een aanrader voor de fans! Het spel brengt de humor en de geweldige battle style van de voorgaande delen terug. Dit keer dus gecombineerd met Paper Mario! Persoonlijk vind ik dat deze combinatie veel beter heeft uitgepakt dan ik verwacht had en mag van mij wel vaker gedaan worden. Als jij een echte completionist én RPG-lover bent, is deze titel echt iets voor jou.

In combinatie met het gebruik van de amiibo, zal je tientallen uren speelplezier aan dit spel beleven. Aanrader dus!

Deze game heb ik ter review mogen ontvangen van Nintendo.