Super Mario’s tiende feestje (Mario Party 10 Review)

Als er iemand goed kan feesten, is het Super Mario wel. Met tien spellen in de Mario Party-serie voor de Nintendo consoles kun je Mario inmiddels wel een echt feestbeest noemen. Het tiende feestje van Mario vindt plaats op de Wii U. Maar zijn z’n feestjes het nog steeds waard om te bezoeken? Worden we het na tien keer niet beu?

10stars_WWlogo_R_fix

Mario’s Feestje

Wanneer je de oudere Mario Party spellen hebt gespeeld, heb je gemerkt dat er sinds Mario Party 9 een grote verandering heeft plaatsgevonden. Een verandering die in Mario Party 10 wordt aangehouden. Je verzamelt geen sterren meer (die je voor muntjes moet kopen), maar je moet de meeste mini stars zien te bemachtigen. Een andere grote verandering is dat alle spelers niet meer apart kunnen lopen en dus niet meer verdeeld worden over het spelbord: Je zit namelijk gezellig met z’n alle in hetzelfde karretje. Waar je tegenspelers gaan, ga jij ook. Samen, maar toch ieder voor zich. Het is erg wennen wanneer je de oude Mario Party spellen vaak hebt gespeeld, maar het is ook zeker te waarderen.

WiiU_MP10_VisualFocus_SCRN_04_

Aan het begin van je beurt moet je met een dobbelsteen dobbelen om vooruit te komen. Tijdens een beurt kan er een hoop gebeuren: Je kunt mini stars krijgen, maar ook verliezen! Je kunt op speciale vakjes komen die het spel een hele andere wending geven. Zo kun je de kans krijgen om mini stars te stelen van je tegenspelers of de volgorde van spelers te veranderen. Je kunt ook op een minigame vakje belanden. Wanneer dit gebeurt zullen jij en je tegenspelers strijden om de eerste plek in een van de 70 geweldig leuke minigames. Aan het eind van een minigame worden er mini stars uitgedeeld en de winnaar krijgt de meeste sterretjes, de verliezer krijgt de minste. Doe dus goed je best in de mini games, want hoe meer mini stars je bemachtigt, hoe beter. Degene die op het einde de meeste mini stars heeft wint!

Het digitale bordspel wordt aangevuld met elementen uit andere Super Mario spellen, wat natuurlijk erg leuk en herkenbaar is voor de echte Super Mario fan. Zo heb je zo nu en dan een paddenstoelenhuisje waar je iets extra’s krijgt of heb je een tussenbaas of eindbaas! De tussenbaas of eindbaas moet natuurlijk verslagen worden, ook dit gebeurt in een mini game.

WUPP_ABA_WWillu02_R_ad

Bowser’s feestje

Bowser zou Bowser niet zijn als hij niet Mario’s feestje weet te verpesten. Goed nieuws voor Princess Peach, want ze wordt in deze game niet gekidnapt. Slecht nieuws voor de rest, want hij zit in de Bowser Party modus achter iedereen aan! Maar dat is dan weer goed nieuws voor het vijfde wiel in je vriendengroep: Hij kan ook mee doen, want Bowser Party kun je met vijf spelers spelen. Vier spelers spelen met Wii Remotes en werken samen, terwijl de vijfde speler met de gamepad speelt en in de huid mag kruipen van Bowser. Je doel als Bowser? De vier andere spelers uitschakelen. Dit doe je door de vier andere spelers achterna te zitten op het spelbord, je moet er dus voor zorgen dat je met vier dobbelstenen hoger gooit dan de andere spelers, om zo dicht bij ze in de buurt te komen. Wanneer Bowser het andere team nadert, zal hij levens afpakken. Levens afpakken kun je ook doen in de speciale Bowser-minigames. Wanneer de levens van een teamgenoot op zijn, zal hij uit het spel verdwijnen. Gelukkig kun je ze op het spelbord weer tot leven wekken. Wanneer iedereen uitgeschakeld is, heeft Bowser gewonnen.

MP10_amiibo_ToadBoard_rolldice

Bouw een feestje met je amiibo

Ben je in het bezit van een Mario, Luigi, Peach, Toad, Yoshi, Rosalina, Donkey Kong, Wario of Bowser amiibo? Top! Deze amiibo kun je namelijk gebruiken in de unieke amiibo Party modus! In deze modus is jouw amiibo je pion en speel je op een vierkant bord. Het bord waarop je speelt is afhankelijk van welke amiibo je hebt, want met verschillende amiibo kun je verschillende borden vrijspelen. Als je aan het spelen bent, dan lijkt het alsof je een écht bordspel aan het spelen bent, nog meer dan welke Mario Party dan ook. Dat komt doordat je met ‘echte’ pionnetjes speelt, geen rondlopende spelkarakters. En wat nog leuker is: Het oude vertrouwde Mario Party element keert terug in deze modus. Je loopt weer vrij rond, je moet muntjes weten te verzamelen en met 20 muntjes kun je vervolgens een ster kopen. Degene met de meeste sterren op het einde wint! Aan het eind van een ronde komt je ingame-pion tot leven voor een minigame, waarin je muntjes kunt winnen.

MP10_amiibo_board_toad_NL

Hey, Toad! Die hebben we eerder gezien op PinkGraphics!

Een klein minpuntje: Bij amiibo Party kun je verschillende borden vrijspelen als je daarvoor de desbetreffende amiibo van hebt. Er zijn negen verschillende borden waarop je kunt spelen, dus mocht je ze allemaal willen spelen dan zou je de negen verschillende amiibo moeten aanschaffen. En aangezien één amiibo rond de 15 euro kost, wordt dit wel een duur grapje! Maar wellicht heb je vrienden die andere amiibo hebben dan jij, dus kan je op die manier toch alles spelen, zonder dat je zelf alles hoeft te kopen. Je kunt trouwens ook fiches vinden als je amiibo Party speelt, waarmee je een kwart van het huidige bord kan omtoveren in het bord van een van de compatibele amiibo.

Extraatjes

Naast de drie spelmodussen kent Mario Party natuurlijk ook weer wat extraatjes. Zo kun je onder andere tegen elkaar een potje badminton spelen of kun je al je vrienden uitdagen in een minigame toernooi. Wat Mario Party 10 ook zo leuk maakt, zijn de verschillende uitdagingen. Best een klusje om deze allemaal weten te voltooien.

Worden we het na tien keer niet beu?

Eigenlijk twaalf, als we de handheld versies meerekenen. Maar: Nee, we raken het niet beu. Mario weet zijn feestjes steeds weer interessant te maken en deze tiende versie (voor consoles) past heel goed in de huidige Mario Party reeks. Een groot pluspunt is dat je voor het eerst met Bowser kunt spelen en daardoor het spel met vijf personen kunt spelen. De minigames, een van de belangrijkste onderdelen uit Mario Party, zijn weer erg leuk in elkaar gezet en er zit genoeg variatie in. Ook het ‘bordspel’ is erg uitgebreid qua dingen die tijdens jouw beurt kunnen gebeuren en het is altijd maar de vraag wie er wint op het einde. Het is een kwestie van geluk, maar ook tactisch spelen.

Als groot Mario Party fan ben ik weer erg blij met deze nieuwe game! Het spelen van Mario Party maakt een gezellig avondje met vrienden nóg gezelliger! Heb jij weleens Mario Party gespeeld?