Puzzelen met Super Mario!

Pech voor Princess Peach, want ze heeft het weer voor elkaar gekregen om gekidnapt te worden door Bowser. Jouw doel? Princess Peach redden. Maar niet zoals we dat gewend zijn. We gaan dit keer tactisch spelen en puzzelen in Super Mario’s nieuwe game Puzzle & Dragons: Super Mario Bros. Edition.

Puzzle gemixt met RPG

Puzzle & Dragons is oorspronkelijk een spel wat je op je smartphone of tablet kan spelen en het schijnt in Japan echt een hit te zijn. Dit spel valt onder het puzzlegenre, maar wordt gecombineerd met RPG en strategie-elementen. Ik kende het spel tot een tijdje terug nog helemaal niet en ik weet ook niet of ik het zou gaan spelen als ik er wel eerder over had gehoord. Maar nu er een Super Mario Bros. editie voor de 3DS is uitgekomen, ben ik er toch wel heel nieuwsgierig naar geworden. En dat is precies wat Nintendo goed doet: Iets onbekends (voor mij dan tenminste) een Super Mario label geven en het wordt meteen een stuk interessanter.

puzzle_dragons_super_mario_bros.0.0

Nóg een Candy Crush variant?

Alhoewel je een speelveld hebt met verschillende kleurtjes waarbij je 3 orbs (géén snoepjes!) moet combineren om een combo te maken, lijkt het voor de rest niet op dat ene bekende spel wat menig moeder/huisvrouw speelt. Ja, het is wel weer een match-3 game, maar dit keer zónder microtransacties en ook zonder levens die je aan je vrienden moet vragen. Pfoe, gelukkig!

Teams en Orbs

Mario kan deze keer wel wat hulp gebruiken bij het redden van zijn prinses, dus je gaat deze keer met een team op pad. Je kunt zelf je teamleider bepalen en je team samenstellen met personages die je hebt vrijgespeeld. Zowel de teamleider als je teamgenoten kunnen level up gaan en dus sterker worden. Ook hebben je teamleden en de vijanden een bepaald element. Bijvoorbeeld vuur (rood) of water (blauw). Vanzelfsprekend is water dus het meest effectief op vuur, oftewel: Kom je een vijand tegen met een vuur element? Dan doe je de meeste schade door aan te vallen met karakters met het waterelement. Hoe je aanvalt? Met orbs.

Het speelveld waarin je speelt is gevuld met orbs met verschillende elementen. Je moet minimaal 3 orbs combineren om aan te vallen. De kleuren van de orbs bepalen met welke van jouw teamleden je aanvalt. Combineer je minimaal 3 vuur-orbs met elkaar, dan zullen jouw vuur-teamleden de vijand aanvallen. Je kunt natuurlijk ook tactisch spelen en proberen in één zet verschillende combo’s te maken waardoor al je teamleden zullen aanvallen.

Tactisch puzzelen

Hoe verder je in het spel komt, hoe lastiger het wordt. Je moet daarom echt gaan nadenken over de zetten die je doet, met alleen drie orbs combineren red je het niet. Je moet dus echt gaan puzzelen en een goede tactiek verzinnen. Dat maakt het spel uitdagend. De aanwezigheid van de verschillende elementen en het feit dat je je eigen teams moet samenstellen, maakt het spel veel uitgebreider en diepgaander dan de meeste match-3 games.

Alhoewel je bij ieder level weer hetzelfde aan het doen bent (orbs combineren), blijft het toch uitdagend omdat de moeilijkheidsgraad steeds een stukje omhoog gaat. Het is niet alleen puzzelen, maar ook bepaalde strategieën bedenken. En je werkt ook echt naar je doel (de prinses redden) toe, dus je bent niet doelloos een puzzlegame aan het spelen waarbij je, na het spelen van 800 levels, eigenlijk nog niets hebt bereikt (zoals bij Candy Crush).

ctr_pad-zsmb-ed_ps_hol

Bundel

Puzzle & Dragons: Super Mario Bros. Edition wordt samen in één bundel verkocht met Puzzle & Dragons Z. Dus als je hem koopt, heb je twee spellen in één en dus dubbel veel plezier eraan! Zelf heb ik Puzzle & Dragons Z nog niet echt gespeeld, dus daar kan ik nog niet echt over oordelen. De gameplay zal wel hetzelfde zijn, alleen dan zonder de Mario-feel en met een andere verhaallijn natuurlijk. Maar voor nu ben ik nog bezig met de Super Mario Bros. editie, het is zo leuk!

Ben je (net zoals ik) dól op Super Mario games, houd je wel een beetje van puzzelen en ben je in het bezit van een Nintendo 3DS? Dan is de kans groot dat je weleens verslingerd zou kunnen raken aan Puzzle & Dragons: Super Mario Bros. Edition. Je kunt hem kopen voor 30 euro in de Nintendo eShop.