Regenwormen

Regenwormen is een schattig klein dobbelspel bedacht door Reiner Knizia en wordt uitgegeven door 999 Games. De game is te spelen met 2 tot 7 personen. Een potje duurt ongeveer 20 minuten wat volgens onze ervaring wel klopt. Het spel kan gespeeld worden vanaf 8 jaar.

Wat zit er in de doos?

In de doos vinden we enkel de speluitleg en 16 dominotegels genummerd 21 t/m 36. Verder zitten er nog 8 dobbelstenen in de doos. Hierop staan de nummers 1 t/m 5 en een regenworm.

Spelverloop

De jongste speler begint met het werpen van de dobbelstenen. De speler kiest dan één symbool uit die hij/zij wilt behouden en legt alle dobbelstenen met dit symbool opzij. De waarden van deze dobbelstenen worden geteld (de regenwormen zijn 5 punten waard). De speler mag nu de niet opzijgelegde stenen nogmaals werpen. Uit deze worp mag hij/zij een ander symbool kiezen om aan de kant te leggen. De speler mag op deze manier stenen opzij blijven leggen totdat hij/zij besluit te stoppen en een dominosteen pakken met dat exacte getal. Of totdat de speler een mislukte worp doet.

Een worp is mislukt wanneer er geen dominotegel gepakt kan worden omdat de waarden te laag (of te hoog) zijn om te corresponderen met een tegel. De worp is ook mislukt wanneer er een worp gedaan word met uitsluitend symbolen die al opzij gelegd zijn. Een worp is ook mislukt wanneer er aan het einde niet één of meerdere wormen opzij gelegd zijn.

Na het gooien van een mislukte worp moet je de bovenste tegel op jouw stapel terug in de rij leggen. Ook moet de tegel met de hoogste waarde die nog in de rij ligt om te worden gedraaid. Deze kan niet meer teruggedraaid worden en ligt vanaf nu uit het spel. Is de tegel die jij zojuist terug hebt gelegd de tegel met de hoogste waarde, hoeft deze niet ook omgedraaid te worden.

Speciale situaties kunnen zich voordoen. Wanneer je een waarde dobbelt die exact gelijk is aan de bovenste tegel van een medespeler, kun je de beurt beëindigen en de tegel van je medespeler afpakken en op je eigen stapel leggen. Wanneer je een worp doet en de tegel met de waarde die je hebt gegooid ligt niet meer in de rij (of voor het grijpen bij een van je medespelers) dan mag je de tegel uit de rij pakken met één waarde punt minder. Ligt dat getal er ook niet? Dan heb je gewoon pech en heb je een mislukte worp gedaan.

Wanneer er geen open tegels meer liggen is het spel voorbij en telt elke speler zijn regenwormen. De speler met de meeste wormen heeft gewonnen!

Wat ik ervan vind

Het is een lekker klein en makkelijk spel om mee te nemen en het is simpel om uit te leggen. Je kunt praktisch binnen 2 minuten beginnen met spelen als nog niemand in de groep het eerder heeft gedaan. Ook is het goed mee te nemen naar bijvoorbeeld een feestje of een pub.

Persoonlijk vinden wij het minder leuk om het spel met zijn tweeën te spelen. Het spelelement waarin je tegels kan stelen van elkaar is nu eenmaal leuker als je meer mensen ermee kan pesten. Weer een goede reden om mensen thuis uit te nodigen. 😉