Sportief? – Stem op mij (5)

Deze week is de strijd om de felbegeerde KNVB-beker weer begonnen. Niet dat ik een fanatieke supporter ben (de laatste keer dat ik naar een potje voetbal van hoog niveau ben geweest was in 1996), maar er is wel een club waar ‘ik voor ben’. En het viel me op dat deze club niet in actie hoefde te komen. De reden? Ze doen ook nog mee met een Europees toernooi, en dan krijgen ze het te druk. Ik heb daar uiteraard wel een mening over ja.

Want laten we voor de grap eens kijken naar wat teams die wél vanaf het begin meedoen. Sterker nog, ze hebben zich eerst moeten kwalificeren om een eerste ronde te mógen spelen. Achilles Veen, Goes, Harkemase Boys. Ik heb een vermoeden dat de spelers hiervan niet met een dikke Audi-leasebak naar het ultramoderne trainingscomplex komen. Waar na een paar uurtjes op het veld een heerlijke maaltijd voor ze klaar staat. Ik weet het niet zeker, maar ik dénk zelfs dat die training niet overdag plaats vindt, maar in de avonduurtjes. Want er worden bij die clubs geen tonnen per jaar verdiend. Nee, het geld moet op een andere manier binnenstromen. En dus moet er overdag gewoon gewerkt worden. Bij de Hema, Jumbo, Gall&Gall, en weet ik veel waar allemaal.

Ik zeg niet dat de professionals niet hard trainen, integendeel. Maar waarom wordt er voor díe clubs een uitzondering gemaakt? Ze verdienen een veelvoud van wat de amateurs binnen harken, dan mogen ze er wat mij betreft wel wat meer voor doen. Maar ik weet het antwoord zelf ook wel. Het belang voor de sport is te groot. Als er europees goed wordt gepresteerd is dat goed voor het Nederlands voetbal. En daarom krijgen ze rust.

Allemaal leuk, maar wat schiet ik er persoonlijk mee op? Als ik boodschappen ga doen wil ik dat de schappen voldoende zijn gevuld. Dat de reclamefolders op tijd worden geleverd. Dat de weg waarover ik rijd er fatsoenlijk bij ligt. Dat de auto waarmee ik dat doe goed is nagekeken. Zeker geen onbelangrijke dingen. Maar om hiervan de kwaliteit te waarborgen mogen diegenen die hier voor zorgen géén ronde overslaan.

Maar goed, het is nu eenmaal zo. Oneerlijk. Er mogen door bepaalde clubs dus een ronde worden overgeslagen. Maar zullen we om het wat eerlijker te krijgen iets afspreken? Dat als die clubs er in de tweede ronde uitvliegen ze volgend jaar ongeacht Europese deelname gewoon vanaf het begin meedoen? En dan mogen ze starten tegen een amateurclub. In een uitwedstrijd. Voor wat hoort wat.

Stem op mij.

 

Foto: Willeke Veldman