Mijn zomervakantie vond dit jaar plaats in Tsjechië. Voor mij de eerste keer in dit prachtige land, voor hem de derde keer. We zaten op een kleine, maar gezellige camping en hebben veel van de omgeving gezien. Praag lag op zo’n 2 uurtjes rijden van onze camping, dus we besloten onze vakantie af te sluiten met een lang weekend in de hoofdstad van Tsjechië. Tijdens ons verblijf in Praag werden we verliefd op deze stad. Het is een echte toeristenstad, wat natuurlijk heel logisch is, maar dat maakt het natuurlijk niet minder bijzonder. Doordat het tripje ons zo goed is bevallen, kwamen we met een heel leuk idee: we willen alle hoofdsteden van Europa bezoeken.

Praag 2019

Binnenvaart

Een super vet idee, maar onze stedenbucketlist afwerken op korte termijn kost enorm veel tijd en geld. Geld is niet per sé het probleem, maar tijd is enorm lastig. Mijn vriend werkt in de binnenvaart en is maar 1/3 van het jaar thuis. Vier weken op, twee weken af. Onze tijd samen bestaat uit plannen, plannen, plannen. Alle verjaardagen, vriendenbezoekjes, familiebezoekjes, quality time en dagjes uit moet mijn vriend steeds in twee weken proppen. En ik vertel je: da’s best lastig. Dus om daar ook nog zo nu en dan een buitenlandse stedentrip tussen te proppen, is bijna niet te doen.

Dichter bij huis

Onze bucketlist blijft zéker bestaan, maar we zetten ‘m voorlopig eventjes in de ijskast totdat mijn vriend weer vaker thuis is. Omdat we het toch onwijs leuk vinden om nieuwe plaatsen te ontdekken en steden te bezoeken, hebben we besloten het wat dichter bij huis te zoeken. Zo zijn we erachter gekomen dat cultuur snuiven absoluut niet in het buitenland hoeft. Nederland heeft ook leuke steden met prachtige plekjes, waar je vaak niet bij stil staat. Prachtige plekjes waar je zeker tussen 1 – 3 uur autorijden al bent.

Onze Maasstad

Rotterdam is een stad waar ik erg graag kom. Er gaat een rechtstreekse bus én trein vanaf de plaats waar ik woon, dus dat is voor mij ideaal. Lekker shoppen doe je in het centrum, bij Alexandrium of het Winkelcentrum Zuidplein. Naast winkelen zijn er genoeg bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Bijvoorbeeld de kubuswoningen, de Euromast, Diergaarde Blijdorp en natuurlijk de beroemde Erasmusbrug. Een hotelovernachting in Rotterdam is zeker aan te raden, want na één dag ben je zeker nog niet uitgekeken op onze Maasstad.

Wannabe Amsterdam

Haarlem staat nog onbezocht op onze bucketlist. De stad wordt ook wel Wannabe Amsterdam of Klein Amsterdam genoemd, omdat de grachten in deze stad je doen denken onze hoofdstad. De grachten zijn erg leuk om te bezoeken, maar worden over het algemeen overspoeld door toeristen. Een bezoek aan Haarlem is daarom een goed alternatief! Daarnaast zijn er een hoop bijzondere hotels in Haarlem te vinden aan de grachten, dus het is de perfecte plek voor een romantisch weekendje weg.

Studentenstad

Het is een van de populairste studentensteden van Nederland: Leiden. Nu ben ik geen student meer en voelt het alsof ik er niets heb te zoeken; maar niets is minder waar. Zo vind je in Leiden bezienswaardigheden zoals het Rijksmuseum voor oudheden, natuurhistorisch museum Naturalis, de Leidse hofjes en de oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland. Helaas ben ik er nog nooit geweest, maar daar komt hopelijk binnenkort verandering in. Ik zal binnenkort maar eens op zoek gaan naar leuke hotels in Leiden en tegen m’n vriend zeggen dat hij me eens mee moet nemen naar deze leuke stad.

Centraal

Utrecht is een stad waar ik regelmatig kom voor (pers)evenementen. De stad ligt centraal en is daarom met zowel de auto als openbaar vervoer erg goed te bereiken. Het winkelcentrum Hoog Catharijne is een leuke plek om te shoppen. Toeristische activiteiten zoals het bezoeken van De Dom en het monumentale Kasteel de Haar heb ik eigenlijk nog niet gedaan, dus er is nog genoeg cultuur om op te snuiven in deze centrale stad. Hier overnachten hoeft overigens niet duur te zijn, want het hele jaar door zijn er aantrekkelijke hotelaanbiedingen in Utrecht.

Naar het noorden en zuiden

Hoewel het er nu een beetje op lijkt, bevinden niet al onze bucketlist-steden zich in de randstad. Zo lijkt het ons ook eens leuk om eens af te reizen naar Groningen om het Groninger Museum en het Noordelijk scheepvaartmuseum te bezoeken. En als we dan toch naar het ene uiterste van Nederland willen gaan, kan een bezoek naar het andere uiterste van Nederland niet uitblijven. Zuid-Limburg en dan met name Maastricht lijkt ons ook een bezoekje waard. Deze Limburgse stad wordt ook wel de monumentenstad genoemd. De stad telt, op Amsterdam na, de meeste monumenten van Nederland. Wil je ze allemaal bezoeken, dan ben je zéker wel meer dan een dag kwijt. Aangezien de hoofdstad van Limburg voor het meerendeel van de inwoners van Nederland niet om de hoek ligt, is overnachten in Maastricht geen overbodige luxe.