Tiny Towns

Je eigen Tiny Town bouwen! In Tiny Towns ben je de burgermeester van een schattig klein stadje in het bos. De kleine wezens die er leven beschermen zich in deze samenleving van de roofdieren. Het is aan ons om slim te bouwen en er een welvarende stad van te maken met de middelen die je tot je beschikking hebt. Het spel is bedacht door Peter McPherson en is te spelen voor 1 tot 6 spelers vanaf 10 jaar. Het wordt uitgegeven door White Goblin Games en duurt ongeveer drie kwartier.

Wat zit er in de doos?

In de doos van Tiny Towns vinden we, heel origineel, de speluitleg. Daarnaast vinden we er 6 speelborden, voor elke speler één. 25 gebouwenkaarten, 15 monumentenkaarten, 15 grondstofkaarten, één scoreblok, 126 houten gebouwen, 6 houten monumenten, 90 houten grondstofblokjes en één bouwmeesterhamer. Deze hamer geeft aan wie er aan de beurt is.

Spelverloop

Oké, we bouwen dus een stad. Aan het eind van het spel gaat het erom wie de meeste overwinningspunten heeft verdiend met het bouwen van zijn gebouwen en monument. Het spel is afgelopen wanneer er niemand meer kan bouwen op zijn bouwgrond.

Elk spel begin je door elke speler twee monumenten blind te laten trekken om ieder er hier eentje van te laten kiezen. Deze mogen ze bouwen binnen hun gebied. Verder liggen er nog verschillende andere soorten gebouwen die elke speler kan bouwen. Je kunt bouwen door de verschillende grondstoffen in de juiste posities op je speelbord te leggen. Wanneer je figuur compleet is, haal je de grondstofblokken weg en kies je een van deze net geleegde velden op je houten gebouw op te plaatsen. Deze grondstoffen verzamel je doordat iedereen omstebeurt en met de klok mee een grondstof mag noemen. Elke speler pakt dan een blokje van die grondstof om op zijn speelveld te plaatsen. Is er geen plek meer om nog een grondstof te plaatsen, dan lig je uit het spel. De anderen zullen doorspelen tot dat de laatste speler zijn vakjes allemaal gevuld zijn. Voor vakjes waar aan het einde van het spel enkel een grondstof staat en geen gebouw, ontvangt de speler -1 punt.

Lekker bezig

White Goblin Games is duidelijk lekker bezig. Tiny Towns is net als de andere spellen die ik onlangs van ze heb gespeeld erg variabel. Dit maakt dat je een spel heel vaak kunt spelen en het telkens aanvoelt als een nieuw spel. Zo veranderen de gebouwen en monumenten in dit spel dus elke keer dat je het speelt!