Twenty One

Een voltreffer! Althans, dat zegt de doos, maar als je net als ik dol bent op dobbelspelletjes á la Qwixx is dat niets teveel gezegd! Scoor jij de meeste voltreffers en dus de meeste punten? Dan zul je waarschijnlijk dit verslavende spelletje winnen!

Wat is het?

Twenty One is een dobbelspel voor 1 tot 6 spelers uitgegeven door White Goblin Games. Het is te spelen vanaf 8 jaar en als het je lukt om 1 spelletje te spelen ben je ongeveer 15 minuutjes bezig.

Wat zit er in de doos

In het kleine, handige formaat doosje vind je 6 gekleurde dobbelstenen, een scoreblok en natuurlijk de spelregels.

Spelverloop

Iedere speler krijgt een eigen, verschillend scoreformulier. Op een formulier zijn 5 rijen afgebeeld met ieder 6 dobbelstenen in kleur en met een waarde.

De beginspeler wordt gewoon gekozen en deze gooit als eerste alle dobbelstenen, wanneer hij niet tevreden is mag hij alle dobbelstenen, met uitzonderingen van de gegooide enen, eenmaal opnieuw gooien. Alle spelers vergelijken vervolgens de worp met de afgebeelde dobbelstenen op hun scoreformulier en gaan de formulieren invullen. Hierbij zijn een aantal “regeltjes” waar je rekening mee moet houden. Je mag in slechts 1 rij tegelijkertijd je worpen invullen. Je mag de waarde van de gegooide dobbelsteen alleen invullen als deze gelijk aan, of lager is dan de afgebeelde dobbelsteen van dezelfde kleur op je formulier. Wanneer een gegooide dobbelsteen exact dezelfde waarde heeft als de afgebeelde dobbelsteen heb je een voltreffer en mag je naast de ingevulde waarde ook een kruisje op je formulier zetten. Deze zijn bij de puntentelling extra punten waard.

Na iedere worp moet iedere speler minimaal 1 veld invullen, maar dit mogen er ook meerdere zijn. Wanneer je dit niet kan of niet wilt moet het meest linkse veld in de rij worden doorgestreept. Dit levert dan ook geen punten op.

Na het afwerken van de eerste rij, mag er in de tweede rij ingevuld gaan worden. Wie als eerste alle 5 de rijen heeft ingevuld beëindigd het spel. Vervolgens tel je alle ingevulden waarden bij elkaar op, tel daarbij de extra punten van de voltreffers op en het totaal vormt dan je eindscore. En ook hier weer, wie de meeste punten heeft, wint!

Pluspunten

Zoals bij veel van de dobbelspelen die ik de laatste tijd gespeeld heb is ook dit spel snel uit te leggen (als je zelf de spelregels door hebt) en dus snel te spelen.

Wat ik erg leuk vind en ook nog niet eerder ben tegengekomen is dat iedere speler een verschillend scoreformulier heeft. Hiermee voorkom je dat het heel lang gelijk op gaat doordat iedereen hetzelfde aan het invullen is, maar hierdoor heb je ook telkens een ander spel. Goed dus om de verveling tegen te gaan!

Doordat je in iedere beurt alle dobbelstenen mag invullen is het goed opletten geblazen om geen voltreffers over het hoofd te zien. En al zou je het niet zeggen, toch komt er echt nog wat tactiek bij kijken. Wacht je namelijk op de voltreffers, of vul je ook al velden in als ze wel hoog scoren maar geen voltreffer zijn om bijvoorbeeld eerder in de volgende rij te beginnen?

Minpunten

Tja, het is een spel met een scoreblok, en scoreblokjes gaan op. Zeker bij dit soort spelletjes met zo’n enorm hoge verslavingsfactor. Daarnaast had het scoreblok wat meer ruimte mogen geven voor subtotaalscores, zodat ook de extra punten van je voltreffers per rij neergeschreven kunnen worden. Nu geeft het een goede oefening hoofdrekenen, of pak je natuurlijk gewoon de calculator op je telefoon erbij!

Nog een laatste tip, gebruik een dikker pennetje om de scores in te vullen, zodat bij het optellen van de punten je ingevulde waarden goed zichtbaar zijn!