Vijf Augurken

Niet zuur kijken als je de laatste slag wint!

Ken je het Scandinavische spel “Augurk”? Vijf augurken is de moderne variant van dit spelletje waarbij het juist zuur is als je de laatste slag wint! Wie verzamelt er als eerste 5 augurken en verliest het spel?

Wat is het?

Vijf Augurken is een “slagenspel” uitgegeven door White Goblin Games. Je speelt het met 2 tot 6 spelers. De spelregels zeggen dat het zelfs tot 8 spelers te spelen is, maar wellicht heb je dan extra augurken nodig! Aanbevolen leeftijd is 8+ en 1 spelletje zal ongeveer 25 minuten duren.

Wat zit er in het doosje?

Het spelmateriaal bevat 60 speelkaarten in de waarden 1 t/m 15 en dit 4 keer, daarnaast zijn er 30 augurken en natuurlijk de spelregels.

Spelverloop

Schud de kaarten en geef iedere speler 7 kaarten. De eerste slag van de eerste ronde wordt begonnen door de jongste speler, daarna start telkens de speler die de slag heeft gewonnen. Een ronde bestaat uit 7 slagen en het aantal te spelen ronden hangt af van hoe lang het duurt voordat spelers 5 augurken hebben verzameld.
De speler die mag starten speelt 1 van zijn kaarten open op tafel. Daarna zijn met de klok mee de andere spelers aan de beurt. Als je aan de beurt bent moet je altijd een kaart spelen met dezelfde waarde, of een hogere waarden dan de voor jou gespeelde kaart. Lukt dit niet, dan moet je je laagste kaart spelen. Wanneer alle spelers een kaart gespeeld hebben wordt gekeken wie de hoogste kaart heeft gespeeld, deze speler wint de slag en begint de volgende slag. Is deze slag de 7e slag? Dan krijgt deze speler het aantal augurken wat afgebeeld staat om de kaart waarmee de slag gewonnen werd. Heeft iemand anders een “1” gespeeld in de laatste slag? Dan worden de te ontvangen augurken verdubbeld.

Heb je 5 augurken verzameld dan doe je niet meer mee. De andere spelers spelen verder net zo lang totdat er nog 1 speler overblijft, die dan uiteindelijk wint!

Pluspunten

Vijf augurken is een makkelijk te begrijpen spelletje, maar wat wel de nodige tactische overwegingen vraagt om er voor te zorgen dat je de laatste slag niet wint.
Het ontwerp is erg grappig gedaan, en overal in doorgevoerd. Het doosje lijkt net een augurkenpot en overal waar augurken gebruikt konden worden vind je augurken.
Het is een mooi “tussendoorspelletje”, iets wat je speelt voor je aan een groter spel begint als je bijvoorbeeld nog op wat mensen zit te wachten.

Minpunten

Ik vind het spel minder geschikt voor 2 spelers (zoals ik dat van heel veel spellen vind) omdat de spanning dan een beetje mist. Meerdere spelers zorgen voor meer afwisseling in wie de slag begint en geven het dan dus ook wat meer diepgang.

Conclusie

Vijf Augurken geeft je gegarandeerd een hoop speelplezier, het is ontzettend makkelijk uit te leggen en makkelijk mee te spelen. De uitdaging mist misschien een beetje bij 2 spelers, maar des te meer uitdaging heb je wanneer je met meerdere spelers speelt. De slagen worden snel gespeeld waardoor je niet de kans krijgt om af te dwalen.