Op een gegeven moment was het all over the news: de Bitcoin. Je hoorde verhalen over mensen die opeens stinkend rijk werden, omdat de waarde van deze digitale munteenheid in rap tempo steeg. Het eerste verhaal wat ik hierover hoorde was over een software-ontwikkelaar die járen terug eens 10.000 Bitcoins uitgaf aan twee pizza’s. De Bitcoin was toen nog ‘niets’ waard, zo’n drie eurocent. De overige 4.000 Bitcoins die de ontwikkelaar op zijn rekening had staan heeft hij verkocht toen de Bitcoin één euro per stuk waard was. Dat was toentertijd een best prima deal. Hop, 4.000 euro rijker. Maar daar zal hij nu wel spijt van hebben gehad, want die 14.000 Bitcoins in totaal zijn nu ruim 77 miljoen euro waard. Ai, da’s effe slikken.

Toen dit verhaal aan het licht kwam, steeg de waarde van deze digitale munt met de dag. Mensen gingen massaal Bitcoins aanschaffen, omdat de waarde op een gegeven moment maar bleef stijgen en stijgen. Totdat de bubbel opeens klapte. Omdat het vaak om veel geld gaat, moet je heel goed opletten waarmee je nou precies bezig bent. Ik ben zelf ook in het bezit van verschillende cryptomunten. Mocht je twijfelen ook aan de hype mee te doen, ik heb een aantal do’s en don’ts voor je op een rij gezet.

Do’s:

Ken het risico

Je kunt stinkend rijk worden als je zo’n munt op het juiste moment koopt en verkoopt, maar je kunt er net zo goed failliet aan gaan. Want hoe snel de waarde van zo’n digitale munteenheid kan stijgen, kan hij natuurlijk ook dalen. Investeren in Bitcoin blijft daarom te allen tijde heel risicovol. Staar je niet blind op het succes wat je ermee kunt boeken; zelfs de beste investeerders kunnen een hoop verlies lijden. Het is bijna niet te voorspellen wat de waarde precies gaat doen.

Doe je research

Zelf heb ik jaren geleden voor het eerst een variant op de Bitcoin gekocht, dus ik heb er al heel wat uurtjes research op zitten. De eerste tip die ik daarom geef is: doe geen impulsaankoop. Lees je heel erg goed in waarmee je bezig bent en bedenk je heel goed wáárom je in godsnaam in het bezit wil zijn van een digitaal betalingsmiddel. Een goede website om je kennis op te doen is Beste Bank, dé kennisbank over de ontwikkeling van Bitcoin.

Regel een wallet

Zodra je je goed hebt ingelezen en je wilt nog steeds een (deel van een) Bitcoin kopen, dan moet je in het bezit zijn van een digitale portemonnee, oftewel een bitcoin wallet. Je kan met een wallet Bitcoins ontvangen, verzenden en beheren. Een Bitcoin wallet kun je downloaden voor je pc of smartphone.

Check de betrouwbaarheid

Ben je al in het bezit van een wallet? Dan moet je op zoek gaan naar een betrouwbare website die Bitcoins verkoopt. Een simpel Google-opdrachtje helpt je zeker verder. Ga je tot aankoop over, check de website dan nog één keer op betrouwbaarheid. Better safe than sorry!

Maak een back-up van je wallet

Een groot nadeel van een eigen wallet is dat hij op je computer staat. Crasht je harde schijf of je SSD, dan ben je je Bitcoin voor goed kwijt. Het is daarom verstandig om een back-up te maken van je wallet, zodat je je Bitcoin hebt veiliggesteld.

Blijf up to date

Je kunt nooit exact voorspellen wat de waarde gaat doen, dus het is slim om dit dagelijks te tracken. Voor je smartphone heb je diverse apps waarmee je de waarde van de Bitcoin kunt bijhouden en meldingen kunt instellen bij een bepaalde waarde. Daarnaast is het verstandig het laatste cryptonieuws in de gaten te houden, zodat je niet voor grote verrassingen komt te staan.

Don’ts

Pas op voor een impulsaankoop

Is de waarde extreem aan het stijgen en krijg je eurotekens in je ogen? Denk heel erg goed na over wat je volgende zet wordt. Het is verleidelijk om van veel geld nog meer te maken, maar je bent in deze wereld nooit verzekerd van een dikke winst. Staar je niet blind en neem geen grote risico’s, tenzij je zeker weet dat je het kunt missen.

Val niet voor fake nieuws en phishing websites

Zeker als je al vaker op Bitcoin gegoogled hebt, dan zal je ongetwijfeld Bitcoin-advertenties op Facebook voorbij zien komen. Hoe betrouwbaar het er ook uit ziet: fake nieuws en phishing websites zijn tegenwoordig overal, dus het is verstandiger om zulke links of Facebook posts bij voorbaat al te negeren. Probeer altijd eerst recensies te lezen over de website waar je je aankoop gaat doen. Dit geldt overigens niet alleen voor Bitcoins, maar eigenlijk voor alles.