Een visum aanvragen

Ik heb al een keer verteld over mijn vliegangst, mijn allereerste vliegreis naar Turkije en de voorbereiding hiervan. Een van de onderdelen van deze voorbereiding was het aanvragen van een visum. In dit artikel leg ik uit wat een visum precies is, waarom je het nodig hebt en hoe je deze het makkelijkste aan kunt schaffen.

Wat is een visum?

Een visum is een toestemming om een bepaald land te mogen bezoeken en daar te mogen verblijven. Als het ware een toegangsbewijs dus. Dit ‘bewijs’ wordt afgegeven door het land waar de reiziger naartoe gaat. Op deze manier kan het land goed controleren wie het land gaat bezoeken. Aan een visum zitten meestal ook bepaalde voorwaarden. Vaak is een visum maar een bepaalde tijd geldig en moet de reiziger voor een bepaalde tijd het land verlaten. Wanneer je je niet aan de voorwaarden houdt, kan dit nare gevolgen hebben. Zo kun je een boete krijgen of zelfs een (tijdelijk) verbod om het land nog eens te bezoeken. Zorg er daarom altijd voor dat je je netjes aan de regels houdt!

Vaak krijg je niet te maken met het aanvragen van een visum, want binnen de EU-landen kun je vrij reizen en verblijven. Maar gaan we op vakantie buiten de EU dan moeten we vaak wel een visum aanvragen.

Mijn allereerste vliegreis naar Turkije!

Op vakantie naar Turkije

Stel, je wil net zoals ik op vakantie naar Turkije. Je hebt je vliegreis en je verblijf al geboekt, dan rest enkel de aanvraag van het visum nog. Ieder land heeft zijn eigen regeltjes omtrent visa, zo ook Turkije. Wanneer je een visum aanvraagt voor Turkije, is deze 180 dagen geldig. Binnen deze 180 dagen mag je onbeperkt het land bezoeken en verlaten. In totaal mag je 90 dagen, aaneengesloten of verspreid, in het land verblijven. Is deze periode voorbij en je wil Turkije weer bezoeken, dan moet je een nieuw visum aanvragen.

Hoe vraag je een visum aan?

Een visum aanvragen kan gemakkelijk online. Je hoeft enkel je gegevens in te vullen, je identiteitsbewijs of paspoort bij de hand te hebben en de aanvraag is binnen enkele minuten voltooid. Goedkeuring kan ongeveer 3 dagen duren, dus zorg ervoor dat je de aanvraag ruim op tijd doet. Heb je met spoed een visum nodig, dan kun je een spoedaanvraag doen. Het duurt dan gemiddeld 14 minuten tot je je visum krijgt.

Het aanvragen van een visum kost €24,95 per persoon

Als je visumaanvraag voor Turkije wordt afgewezen

Dit is een scenario wat eigenlijk bijna niet voorkomt, maar je aanvraag kan bijvoorbeeld afgewezen worden doordat je al eens de regel hebt overtreden. Mocht dit het geval zijn, dan kun je het beste naar de dichtstbijzijnde Turkse ambassade gaan. Hier kun je een nieuwe aanvraag doen.

Mijn eigen ervaring

Ik heb in 2017 voor het eerst een visum moeten aanvragen en dit ging eigenlijk heel gemakkelijk en simpel. Zelf had ik mijn visum binnen een half uur netjes in mijn mailbox binnen, maar dat het zo snel gaat kan ik natuurlijk niet garanderen. En met dank aan deze soepele aanvraag heb ik zorgeloos kunnen genieten van mijn vakantie in Turkije!