DISCLAIMER: Deze post bevat spoilers van Game of Thrones (t/m seizoen 7)

Gisteren was het 14 februari! Waar veel stelletjes op de wereld gisteren extra lief waren voor elkaar, terwijl singles wanhopig een last-minute date zochten, betekende het voor mij iets compleet anders. Vanaf gisteren duurde het namelijk nog maar 2 maanden tot het nieuwste en laatste seizoen van Game of Thrones op televisie verschijnt.

Nu valt er nog genoeg te speculeren over wat we precies te zien zullen krijgen dit laatste seizoen, en als de ongelooflijk grote fan die ik ben probeer ik hierover uit de kleinste dingen conclusies te trekken. De laatste officiële teaser roept alleen meer vragen op dan dat het ze beantwoordt.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=wA38GCX4Tb0&w=560&h=315]

We weten al langer dat de afkomst van Jon Snow een belangrijke factor is voor hoe deze serie zal eindigen. In de teaser zien we Jon – in de crypten van Winterfell – langs de standbeelden lopen van de inmiddels overleden maar voor ons bekende Starks, terwijl we zinnen horen van deze zelfde Starks, allemaal duidend op Jon. Het viel me hierbij op dat Jon omdraait alsof hij ook iets hoort. Zou hij de stemmen kunnen horen? De manier waarop Jon zich hier omdraait doet me érg denken aan de manier waarop jonge Ned zich omdraait in de ‘Tower of Joy’-scene nadat Bran hem roept in zijn flashback. Ook jonge Ned zou Bran eigenlijk niet moeten kunnen horen. Heeft deze overeenkomst iets te betekenen? Misschien wel, misschien niet.

Andere interessante dingen uit de teaser

Vooruit dus naar de andere dingen die me opvielen. Wat dachten jullie bijvoorbeeld van het veertje dat uit de handen van Lyanna Stark op de grond dwarrelt? Dit is hetzelfde veertje dat Robert Baratheon hier neerlegt in de allereerste aflevering van het allereerste seizoen. Ik denk niet dat dit iets betekent, maar ik vind het wel ongelooflijk stoer dat iets simpels als een veertje van de eerste aflevering nog zijn terugkeer kan maken in de teaser voor het allerlaatste seizoen.

Jon is overigens niet alleen in de crypten van Winterfell, maar is hier samen met de andere overgebleven Starks, Arya en Sansa. Alleen Bran is er niet. Komt dit omdat hij zich niet meer als Stark identificeert nu hij de Three-Eyed Raven is geworden of heeft dit een veel sinistere reden?

Samen komen Jon, Sansa en Arya aan bij hun eigen standbeelden. Er zijn mensen die vinden dat de standbeelden van Sansa en Arya dezelfde leeftijd lijken als dat Sansa en Arya nu zijn, terwijl het standbeeld van Jon Snow een stuk ouder lijkt dan de Jon die we kennen uit de serie. Mocht deze theorie waar zijn, dan zou dit een hint kunnen zijn naar de leeftijd die deze karakters gaan bereiken. Waar Jon nog een tijd zou overleven tot hij net zo oud is als het standbeeld dat we van hem hebben gezien, zullen Sansa en Arya wél snel de dood vinden.

Ik geloof niet dat de makers van Game of Thrones de sterfleeftijd van de overgebleven Starks op zo’n manier in een teaser zouden verwerken. Ik denk ook dat de grootste reden dat Bran niet in deze teaser te zien is simpelweg komt omdat deze teaser met een Bran, Bran inclusief rolstoel, rolstoel inclusief duwer, toch een stuk minder spannend zou zijn.

Minder gegronde redenen voor theorieën

Iedereen heeft zo zijn eigen theorieën over hoe de serie gaat eindigen. We leven niet meer in het Thrones-tijdperk waar de hardcore fans allemaal wisten dat Rhaegar en Lyanna de ouders van Jon waren, voordat dit ook maar ergens bekend was gemaakt. Mede door minder referentiemateriaal van de boeken wordt het steeds moeilijker de serie goed te voorspellen.

Aan het eind van de teaser zien we de kenmerkende witte rook van de white walkers verschijnen, onderweg naar de Starks, die hun zwaarden trekken. Over dit shot op zich heb ik niet zo heel veel te zeggen, maar wel wil ik even benadrukken dat deze hele teaser zich in de graftomben van Winterfell afspeelt. Het is een bewuste keuze geweest om de teaser zich juist hiér te laten afspelen. Ik verwacht dat deze plaats – toch al omgeven door mysterie – nog een érg belangrijke rol gaat spelen in het laatste seizoen.

Na wat research in de boeken heb ik nu zelf mijn eigen theorie waarom deze plaats zo belangrijk zal worden, en daar vertel ik graag over in een van de volgende blogs, wanneer de Road to Season 8 verdergaat!