Spy
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Een spion werkt zelden alleen…

Wat is het

Spy is een tactisch kaartlegspel waar ook wat geluk bij komt kijken. Een lekker kort spel met korte duidelijke regels zodat je lekker snel kan beginnen. Dus laten wij dat ook maar doen dan! Je kunt het spel spelen met 2 tot 4 personen (maar 5 kan ook eigenlijk nog net) en is te spelen vanaf 10 jaar. Het spel is uitgegeven door een van mijn favoriete spelontwikkelaars 999 GAMES.

Wat zit er in de doos

Zoals altijd zit er de speluitleg in het doosje. Daarnaast bevinden zich nog 12 doelkaarten, 108 speelkaarten en nog 48 spionfiches.

Spelverloop

Je legt het spel klaar zoals op de bovenste foto is aangegeven. De doelkaarten (hierop staan objecten en werelddelen) liggen in het midden met op elk één spionfiche. De overige spionfiches worden opgedeeld onder het aantal spelers. Het is de bedoeling deze fiches zo snel mogelijk kwijt te raken. Zo win je het spel! Verder krijgt iedere speler drie kaarten.

Er word met de klok mee gespeeld en in het bovenstaande plaatje is net de eerste persoon aan de beurt geweest. In je beurt kunnen drie verschillende acties ondernomen worden.

1) Wanneer een speler drie kaarten op handen heeft zal deze als eerste handeling in z’n beurt een kaart open voor zich neerleggen (zoals te zien is op de bovenste foto).

2) Er kan een combinatie aan kaarten gespeeld worden. De speler pakt een aantal van zijn kaarten met corresponderende symbolen (ofwel van hetzelfde continent, ofwel van hetzelfde object) en legt deze voor zich neer. De speler mag dan het aantal spionnenfiches die op het gekozen symbool liggen aanvullen met zijn eigen spionnenfiches tot het aantal kaarten dat hij of zij heeft ingezet. Ligt er zoals in de bovenste foto 1 spionnenfiche bij bijvoorbeeld de zonnebril en de speler speelt 2 kaarten met een zonnebril. Dan mag deze speler een van zijn spionnenfiches op de zonnebrilkaart neerleggen. Gebruikt de speler 3 kaarten met een zonnebril, dan mag deze 2 van zijn of haar spionnenfiches bij op het zonnebrilkaartje leggen. De gespeelde kaarten leg je open op een aflegstapel. Zo word het na het spel verder verloopt steeds lastiger om je fiches kwijt te raken, omdat er steeds meer kaarten nodig gaan zijn om dit te doen!

3) Als laatste moet je aan het eind van iedere beurt altijd een kaart pakken van de trekstapel.

Pluspunten

Het spel is snel uit te leggen aan nieuwe spelers wat voor mij een enorm pluspunt is. Ik speel namelijk bijna elke dag wel een spel met m’n moeder maar meestal hebben we niet de tijd voor iets heel uitgebreids. Daarnaast is het een makkelijk mee te nemen spel wat weer fijn is als ik het meeneem naar de schoonouders 😉 Wat ik ook leuk vind aan dit spel is dat het naar mijn weten vrij origineel is, weer eens iets anders dan Perudo :p

Minpunten

Een klein minpuntje is wel dat het vaak heel erg op geluk aankomt of je wel of niet wint. Ja, ik weet het dit is gewoon een kwestie van smaak. Maar het is erg lastig om een ander nadeel te noemen aan dit spel. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]