Goedkoop mobiel zijn!

Smartphones. Ze zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Zelf ben ik, om heel eerlijk te zijn, dan ook al een nerd vanaf het eerste moment. Ik weet nog goed hoe gefascineerd ik was toen ik voor het eerst een telefoon zag met een scherm wat meedraaide als je het horizontaal hield, en vanaf de iPhone 3G was ik al niet meer weg te slaan uit het wereldje. Hoewel ik een enorme passie heb voor de apparaten, en ze ondertussen zelfs al met veel passie en plezier repareer als baan, is er één dingetje wat mij altijd belemmerd als het gaat om smartphones; de prijs. Een beetje Samsung kost al gauw een honderd of 7 en wil je een beetje Apple, dan zitten we al snel aan de 1000 euro. Daarom zit ik, net als meer dan de helft van mijn generatie, vast aan een 2-jarig abonnement. Op die manier is het nog wel te doen.

Hoewel ik het die 4 tientjes per maand prima waard vind voor zo’n apparaat, ken ik ook heel veel mensen die dat veel te veel geld vinden. Mijn moeder bijvoorbeeld; heel handig is ze niet, maar ze weet hoe ze via haar telefoon kan Whatsappen, Facebooken etc. Toch vindt ze een telefoon van 500 euro al enorm duur. En ook 40 euro per maand vind ze veel te veel geld om een beetje mobiel te kunnen zijn. Haar oplossing? Als ik een nieuwe telefoon koop, krijgt zijn mijn oude, en voor een beetje internet schraapt ze zowat bij elke openbare plek de wificodes bij elkaar. Mij niet gezien, maar goed.. je kunt maar voordeliger uit zijn. Vast een generatie dingetje ofzo!

Toch vond ik deze situatie voor mijn moeder niet ideaal, dus ik ging op zoektocht uit. Ik kwam uit bij het, inmiddels vrij bekende, telefoonmerk Huawei. Een Chinees bedrijf wat zich al jaren buigt over het zo goedkoop mogelijk produceren van de beste telefoon mogelijk. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Huawei P10 Lite. Specificaties die eigenlijk zo goed als overeen komen met de nieuwste telefoon van Samsung, en in sommige specificaties waaronder de batterij capiciteit zelfs twee keer (!) beter is dan de nieuwste iPhone. Een mooi groot 5,2’’ scherm, flinke batterij capiciteit en mogelijkheden om goedkoop geheugen uit te breiden dmv micro SD kaarten. Wat een ding!

Hoewel ik op de hoogte was van het feit dat Huawei toestellen goedkoop produceert, werd ik toch ongelooflijk verbaasd van de prijs van dit mooie toestel. Al te koop vanaf 300 euro! Dat is voor zo’n toestel echt absoluut geen geld zeg. Maar goed, je wilt ook mobiel blijven natuurlijk. Daarom ging ik voor mijn moeder even verder op zoek naar een sim-only. Dat zijn abonnementjes waar geen toestel(kosten) bij zit, zodat je aan het eind van de maand niet eens zo gek veel betaald voor voldoende data.

Een gigabyte data en 1000 smsjes en belminuten is meer dan genoeg voor mijn moeder. Via een speciale website die providers met elkaar vergelijkt kom ik dan bij, bijvoorbeeld, Hollandsnieuwe uit op een totaalbedrag van 9 euro per maand. Kijk.. da’s nog eens voordelig, goed en leuk mobiel blijven!