Mijn werk bij de krant

Nadat ik mijn opleiding heb afgerond in 2013 heb ik mij op het freelancen in grafische vormgeving en fotografie gestort en ik verdiende ook leuk bij met mijn blog. Qua financiën had ik niets te klagen, maar toen mijn relatie van toen verbrak moest ik noodgedwongen thuis gaan wonen en kwam ik door de gevolgen van de breuk niet meer toe aan mijn freelance klusjes. Toen ik hiervan hersteld was ben ik gaan werken voor een baas, bij de Media Markt. Toen ik merkte dat ik de zekerheid van een vast maandloon wel heel erg fijn vond, besloot ik het freelancen en mijn blog op een laag pitje te zetten.

Hoewel ik mijn werk als verkoper bij de Media Markt heel erg leuk vond, zat het me altijd wel een beetje dwars dat ik geen baan had waarvoor ik had geleerd en ik zag het niet zitten om de rest van mijn leven fotocamera’s en spelcomputers te verkopen.

Toen ben ik natuurlijk verder gaan kijken, maar een baan vinden in mijn vakgebied is nog best lastig. Zeker omdat er zo veel vormgevers zijn, maar zo weinig vraag er naar is. Via via kwam ik erachter dat de plaatselijke krant op zoek was naar een vormgever, dus ik besloot te solliciteren. En van het een komt het ander: Ik werd aangenomen.

En nu werk ik voor De Halsterse & De Zuidwestkrant. Ik doe de vormgeving, ik ontwerp enkele advertenties (de meeste worden aangeleverd), ik verzorg soms een stukje redactie en fotografie en ik pak ook een klein stukje verkoop mee. Een hele gevarieerde baan dus!

Het is een plaatselijke krant en daardoor kennen veel mensen buiten de regio ‘m niet. In de regio wordt hij gelukkig wel veel gelezen, maar wel vooral door ouderen. Want ja, mensen van mijn leeftijd lezen de krant bijna niet meer. Misschien dat we nog eens een Metro’tje pakken voordat we de trein in stappen, maar verder ook niet. Het nieuws wordt tegenwoordig vaak op internet gelezen en dat is ook vrij logisch. De Halsterse & De Zuidwestkrant is een krant met een human interest karakter, wordt één keer per week uitgegeven en bevat plaatselijk nieuws. Geen ochtendkrant dus, maar een lekker krantje voor tussendoor.

Kan me overigens wel voorstellen dat de wat oudere generatie er niet op zit te wachten om ’s ochtends vroeg voor een beeldscherm te kruipen om het laatste nieuws te lezen, zij genieten natuurlijk liever van hun Volkskrant abonnement of natuurlijk ons krantje voor tussendoor.

Ik zelf? Gek genoeg, maar: ik lees geen kranten, zelfs de Metro niet. Zelfs ‘mijn’ krant niet. Ja, ik steek er iedere dag veel aandacht in liefde in en natuurlijk controleer ik artikel voor artikel voordat het naar de drukker gaat. En natuurlijk controleer ik de gehele krant wanneer hij vers van de pers bij ons op het werk wordt aangeleverd. Maar om nou een ochtend of middag aan de keukentafel te gaan zitten met een stukje papier in mijn handen? Nee. Nieuws volg ik vooral via Nu.nl.