Ik ga na deze zomer mijn derde jaar in van Audiovisueel Vormgeving, MBO niveau 4. Veel mensen vragen zich nu al af wat dat precies is, en daarom zeg ik altijd: ik studeer film. Dat is natuurlijk een heel ruim begrip, want ik studeer ervoor om film te maken. Dat heeft natuurlijk ook veel verschillende delen, namelijk het filmen, het monteren, en ga zo maar door. Een van de dingen die heel belangrijk zijn in de filmwereld, en waar eigenlijk niemand echt bij stil staat, is licht. Het warme gele licht van een open haard bijvoorbeeld, om een warme sfeer te creëren. Of een mooie kille blauwe lamp om het gevoel van kou en verdriet op te wekken.


Daarover aan het denken geraakt besefte ik me eigenlijk dat licht ook in het dagelijkse leven heel belangrijk is. Zo kan ik er absoluut niet tegen als ik mijn vriendin’s appartement binnenloop, en de lampen aanstaan en de gordijnen dicht. Dat felle gele licht vind ik maar niks! Als ik dan de gordijnen opendoe en het witte daglicht de kamer binnen schijnt is mijn humeur bijna in een klap omgewisseld. Gek eigenlijk, dat ik daar nooit over na heb gedacht.


Licht is dus belangrijk voor sfeer en gevoel, maar ook voor veiligheid. Waar zouden we zijn zonder lantaarnpalen. Of wat dacht je van koplampen. Zonder mistlicht zouden er al enorm veel doden zijn gevallen, om niet te beginnen over stoplichten. Licht is ons liever dan we denken, tenminste in mijn geval, want ik heb er om eerlijk te zijn nooit zo bij stilgestaan hoe belangrijk het voor me is.

Deze zomer ga ik ook mijn kamer opnieuw inrichten, en nu ik hier allemaal goed over na heb gedacht ga ik binnenkort dus ook maar eens wat nieuwe verlichting kopen. Misschien een Philips Hue, die hebben we ook in de woonkamer. Dat zijn draadloze led-lampen die je met je telefoon van kleur kunt laten veranderen. Blauw in de zomer, geel in de winter. Ik heb er in ieder geval nu al zin in!

Bron afbeeldingen: Pixabay