Hoe verdien je geld met bloggen?

Geld verdienen met jouw grootste hobby, het bloggen.. het kan! En ik ga jullie vandaag uitleggen hoe je dat precies doet.

Zorg dat je een mooi aantal unieke bezoekers per maand hebt

Dit is eigenlijk de basis van alles. Zonder veel bezoekers is het verdienen van geld lastig: Jouw blog moet namelijk interessant zijn voor adverteerders. Hoe meer bezoekers, hoe meer geld je verdient. Zo simpel is het. Oftewel: Van een succesvolle blog zou je misschien kunnen leven, met een minder succesvolle blog kun je leuk bijverdienen en een kleine blog zijn de verdiensten minimaal. Klik hier om te lezen hoe je veel bezoekers kunt krijgen op je blog.

Zorg dat je website er goed uit ziet

Je website moet niet alleen qua bezoekersaantallen goed uit zien, maar ook qua vormgeving. Een bedrijf wilt niet adverteren op een website waar zij zelf niet eens goed kan navigeren. Daarnaast moet je website natuurlijk wel ruimte hebben voor advertenties. Een rommelige lay-out is een gemiste kans.

Zorg dat bedrijven contact met je op kunnen nemen

Oftewel: Zorg dat je een contact pagina hebt met een e-mailadres erop. Of een contactformulier. Of allebei. Mijn ervaring zegt dat bedrijven liever mailen naar een email-adres dan dat ze hun mailtje in een contactformulier moeten typen. Wellicht is het ook een idee om op je contactpagina te vermelden dat je open staat voor samenwerkingen. Dit maakt het nog net ietsje toegankelijker voor adverteerders.

Ok, nu we de basisdingetjes hebben gehad, ga ik eens uitleggen hoe je nou écht geld kunt gaan verdienen.

thumb

Affiliate netwerk

Als je je inschrijft bij een affliate netwerk, kun je advertenties op je website plaatsen. Wanneer je bezoekers op deze advertenties klikken, krijg jij hier geld voor. Easy peasy! Je kunt zelf kiezen welke advertenties je op je blog wilt plaatsen, dus je kunt gemakkelijk rekening houden met je doelgroep. Een van de grootste Affiliate netwerken is Zanox. Ik moet wel zeggen dat de opbrengsten hiervan minimaal zijn, want je krijgt echt alleen betaald per klik. En hoe vaak klik je zelf nou op een advertentie…? Ik eigenlijk bijna nooit.

Google Adsense

Met Google Adsense kun je ook advertenties op je blog / website plaatsen. Je kunt zelf het formaat kiezen en kiezen of het een tekst of beeldadvertentie moet zijn. Je krijgt vaak per klik betaald, dus wanneer je bezoekers niet op advertenties klikken verdien je dus niets. Maar soms komt het weleens voor dat AdSense een advertentie toont waarbij je betaald krijgt per 1000 weergaven.

Advertorials / Sponsored posts

Door advertorials (ook wel: Sponsored posts, gesponsorde blogberichten) te schrijven kun je ook goed bijverdienen. Maar hoe kom je dan aan opdrachten? In veel gevallen: Deze komen naar je toe. Als jouw blog een redelijk aantal bezoekers heeft, opvalt en interessant is voor de adverteerder, zal de adverteerder jou vanzelf een mailtje sturen met de vraag of je een samenwerking wilt aan gaan.

Een bedrijf schrijft een gastartikel
Opeens krijg je een mailtje in je inbox van een bedrijf die zegt een gastartikel voor jouw blog te willen schrijven. In deze zogenaamde gastartikelen zitten altijd linkvermeldingen naar een andere website, dus dat is reclame. Negen van de tien keer begint het bedrijf nooit over dat ze hier voor willen betalen. Je moet zelf aangeven dat het plaatsen van hun content op jouw blog niet gratis is. Hoeveel je moet vragen dat is aan jou. Je moet hier een beetje mee experimenteren. Als je een te hoog bedrag noemt, zegt het bedrijf in kwestie dat ze maar een bepaald budget hebben en het bedrijf stelt vervolgens zelf een bedrag voor. Het is natuurlijk aan jou of je hiermee akkoord gaat of niet. Wanneer je een bedrag noemt en het bedrijf gaat meteen akkoord, probeer dan een volgende keer iets meer te vragen. Let wel op: Deze bedrijven willen altijd voor zo weinig mogelijk geld een gesponsord artikel plaatsen op je blog. Probeer te onderhandelen, zodat het eerlijk is voor beide partijen. Je kunt ook voorstellen om zelf een artikel te schrijven, in plaats van dat zij een gastartikel aanleveren. Het voordeel hiervan is dat je eigen schrijfstijl naar voren komt, waar jouw bezoekers gewend aan zijn.

Een bedrijf vraagt jou om een advertorial te schrijven
Dit is eigenlijk bijna hetzelfde als hierboven, behalve dat het bedrijf in kwestie geen artikel aanlevert, maar dat je deze zelf moet schrijven. Het onderhandelen over de prijs gaat daarentegen precies hetzelfde.

Meld je aan bij een blogmarketingwebsite

Je kunt je aanmelden bij een blogmarketingwebsite zoals Verdienmetbloggen.nl. Als je daarbij aangemeld bent, kun je zo nu en dan een opdracht ontvangen. Een opdracht bestaat uit het schrijven van een blogpost over een product/dienst met daarbij een link naar de website van het bedrijf waar je over schrijft. Per opdracht kun je tussen de 20 en 100 euro verdienen, afhankelijk van de grootte van de opdracht, het onderwerp en het aantal bezoekers dat jouw blog telt.

Reclamebanners via een Mediabureau

Een mediabureau is eigenlijk een tussenstap tussen adverteerders en publishers (bloggers). Mediabureaus hebben vaak een groot “assortiment” aan websites, dus het is voor een adverteerder een logische stap om contact op te nemen met een mediabureau als ze op wat websites willen adverteren. Zo hoeven adverteerders zelf niet 100’en websites te mailen. Het is dus fijn om aangemeld te zijn bij een mediabureau, want zo kom jij tussen het aanbod van het mediabureau te staan en wilt een adverteerder misschien wel reclamebanners op jouw blog plaatsen. Vanzelfsprekend krijg jij hier dan geld voor.

Als je zit aangesloten bij een mediabureau, kan het voorkomen dat je via hun ook een advertorial kunt schrijven voor een bedrijf. Jouw mediabureau bepaalt het tarief hiervoor.

Wanneer jouw bezoekersaantallen hoog genoeg zijn, kan het voorkomen dat een mediabureau contact met jou opneemt, omdat je dan interessant genoeg bent voor bedrijven om te adverteren. Je kunt ook zelf een mediabureau gaan mailen als jij denkt dat je blog interessant genoeg is. Dit is wat ik heb gedaan en dat heeft positief uitgepakt.

Verkoop iets

Maak gebruik van de hoeveelheid bezoekers die je hebt en doe er je voordeel mee. Heb je kleding die je niet meer draagt? Verkoop het via je blog! Jouw lezers hebben vaak enigszins dezelfde smaak als jij, dus de kans is groot dat je je spulletjes snel verkocht krijgt. Dit geldt overigens niet alleen voor kleding, maar ook voor cosmetica (denk wel aan hygiëne, gebruikte lipglosses zijn not done om te verkopen!), spelletjes, decoratie voor in huis, meubels.. noem maar op! Verkoop je spulletjes wel met mate: Je site hoeft geen tweede marktplaats te worden. Maak bijvoorbeeld een pagina aan die makkelijk te bereiken is, en zet daar al jouw spullen op die je wilt verkopen.

Naast tweedehands spullen kun je misschien ook andere dingetjes verkopen. Sieraden, diensten (bijvoorbeeld photoshoots, workshops), zelfgemaakte decoratie voor in huis. Loopt dit goed? Misschien kun je dan eens gaan nadenken om een webshop te openen..

Maak Youtube-filmpjes

Wanneer je blog goed wordt bezocht, maar je bent nog niet actief op Youtube: Ga filmpjes maken! Wanneer jouw filmpjes interessant en leuk zijn en goed worden opgepakt door je bezoekers, kun je ook langzaam geld verdienen met Youtube. Hoe meer views, hoe meer je uiteindelijk verdient.

En als laatste wil ik jullie nog meegeven: Begin geen blog als je alleen maar geld (of gratis spullen) wilt ontvangen. Begin een blog omdat je het leuk vind, omdat je van schrijven houdt. Als je het bloggen leuker vindt dan het verdienen van het geld, dan straal je dat ook uit. 😉 Als je alleen maar een blog begint om het geld, gaat het je alleen maar vervelen, omdat geld verdienen met bloggen niet 1, 2, 3 gebeurt. Dus: doe het omdat je het leuk vind, het geld verdienen is enkel een leuke bijkomstigheid!

Tot zover mijn tips om geld te verdienen met je blog! Mocht je zelf nog een gouden tip hebben, laat het weten bij de reacties!