Nabewerking van foto’s

Laatst schreef ik een artikeltje over Adobe Photoshop Lightroom, een geweldig programma om je foto’s mee te bewerken. Ik gaf daarbij een voorbeeldje van een subtiele bewerking, maar ik wil ook iets minder subtiele bewerkingen laten zien.

Veel fotografen bewerken hun foto’s na op de computer. Waarom? Om de foto een andere sfeer te geven, om de belichting, witbalans, scherpte, contrast, etc aan te passen of om de foto bij te snijden. Oké, ik ben dan enkel een hobbyfotograaf, maar ik interesseer me er wel enorm in.

En aangezien ik geen professionele fotograaf ben en soms nog weleens wat foutjes maak, zijn sommige foto’s dan ook niet altijd geweldig qua licht en witbalans. Adobe Photoshop Lightroom helpt me daarom vaak uit de brand! Hier wat voorbeeldjes.

Links is vers vanuit de camera, rechts is na de nabewerking.

hondjesbewerkt-7836kopie2

hondjesbewerkt-7836kopie

hondjesbewerkt-7836kopie7

nabewerking01

nabewerking03

nabewerking04

nabewerking05

Zoals je ziet kan er veel gebeuren met een foto als je enkel de belichting, contrast en scherpte aanpast. Van bovenstaande originele foto’s was het contrast niet zo geweldig (de zon scheen en ik had geen zonnekap erop gedaan.. slim!) en soms is de belichting matig. Dat komt doordat ik heel erg gewend ben om op de manual stand te fotograferen en dus de sluitertijd constant aanpas. Als de felle zon zich opeens verstopt achter een wolk en ik heb de sluitertijd nog niet aangepast, dan is de foto dus te donker. Volgende keer fotograferen op de AV stand dus ;-).

Waar ik nog heel erg voorzichtig in ben, is het extreem bewerken van foto’s. Ik ben vaak bang om te veel af te wijken van de originele kleuren/sfeer van een foto, dat ik soms vergeet hoe gaaf overbewerkte foto’s zouden kunnen zijn.