Nova Luna

Een uiterlijk alsof het gebruikt zou kunnen door een waarzegster in een tent op een kermis. Zo zou je Nova Luna op het eerste gezicht kunnen omschrijven. Dit nieuwe gezelschapsspel, bedacht door Uwe Rosenberg en Corné van Moosel, is uitgebracht door White Goblin Games en is ongetwijfeld een mooie, kleurrijke en leuke toevoeging aan de collectie van iedere bordspelfanaat.

Wat zit er in de doos?

In de doos vinden we natuurlijk de handleiding en een aantal losse onderdelen die bij de eerste keer spelen eerst uitgedrukt moeten worden. Het spel bestaat uit 68 tegels in 4 kleuren (rood, geel, blauw en turquoise), dus 17 stuks van iedere kleur. Daarbij zijn er 84 fiches, in dit spel schijven genoemd, in diezelfde 4 kleuren, dus 21 stuks van iedere kleur. Daarnaast bevat het spel één maanpion en een centraal spelbord; het ‘maanwiel’ genoemd.

Doel

Het spel draait om het wegleggen van tegels. Door middel van deze tegels in bepaalde patronen te leggen kunnen zogenaamde schijven afgelegd worden. Wie van de maximaal 4 spelers als eerste alle 21 schijven af heeft kunnen leggen wint het spel.

Spelverloop

Maar hoe leg je die schijven af? Dat doe je door een tegel te pakken van het selectiespoor wanneer het jouw beurt is. Deze tegel leg je in je persoonlijke speelveld en hierop moet je bepaalde opdrachten uitvoeren. Heb je een opdracht voltooid, dan mag je een schijf afleggen. Een voorbeeld van een opdracht is dat je tegen je huidige tegel aan, twee rode tegels moet plaatsen. Dit is aangegeven met twee rode bolletjes. Heb je dit voltooid, mag je op dit vakje een schijfje leggen.

Tijdens je beurt pak je dus een tegel. De tegel die je pakt mag tot maximaal 3 plaatsen met de klok mee liggen. De maanpion wordt gezet op de plek waar jij je tegel hebt gepakt. Op dit tegel staat ook een getal, dit is de hoeveelheid stappen die je zet op het maanspoor, waar tevens één van jouw schijven ligt (en die van je tegenstanders). De speler die het verste achter ligt op het maanspoor is automatisch aan de beurt. Hierdoor kan het voorkomen dat je twee keer achter elkaar aan de beurt bent of dat je iets langer op je beurt moet wachten. De spelers gaan continu het bord rond totdat er geen tegels meer over zijn en er ook geen tegels meer aangevuld kunnen worden.

Vooruit denken

Nova Luna is een spel waarbij je goed vooruit moet denken. Met de kennis dat de speler na jou ook maar tot een bepaald aantal plaatsen vooruit een tegel mag pakken, kun je voorkomen dat andere spelers hun opdrachten kunnen voltooien. Andersom zullen jouw tegenspelers dat ook bij jou proberen, dus goed naar je eigen tegels kijken is minstens zo belangrijk. Je kunt je medespelers erg goed dwarsbomen, maar je kunt je ook proberen te focussen op je ‘eigen’ spel. Voor welke strategie ga jij?

Op het begin zul je – eigenlijk net zoals bij ieder spel – je aandacht erbij moeten houden om de regels en het doel goed te kunnen begrijpen en dit te kunnen vertalen naar je medespelers. Maar wanneer het kwartje eenmaal is gevallen dan is het super gemakkelijk en kun je gaan nadenken over je strategie. Het spel is echt de moeite waard en concentratie is zeker een vereiste, maar voelt niet vermoeiend aan omdat de beurten best snel gaan. Voor het spel is niet veel tafelruimte nodig, wat ik echt als een groot pluspunt zie. Nova Luna is een vernieuwend spel dat met een spelersbereik van 2 tot 4 spelers geschikt is voor zowel stellen als gezinnen en wat met zijn unieke ontwerp en kleuren een echte ‘eye-catcher’ is in iedere spellenkast.