Oma’s aan de top

Geen zorgen, mijn spreekbeurt gaat deze keer niet over het legendarische nummer van K3. Nee, dit is wat bepaalde personen willen dat over een paar jaar gebeurt. Want er moeten meer vrouwen hoge posities bekleden in het bedrijfsleven. En ik vind daar wat van. En denk nou niet meteen dat ik tegen vrouwen ben die hoge functies hebben. Integendeel. Ik ben iemand die vindt dat een functie gegeven moet worden aan de beste persoon. En als dat een vrouw blijkt te zijn, dan moet zij dit krijgen. Ook als dit zou betekenen dat het grootste deel van de hogere functies door vrouwmensen zal worden bezet.

Want dat zou zomaar kunnen gebeuren. En ik hoef het heus niet heel ver van huis te gaan zoeken om er achter te komen dat de man het aflegt tegen de vrouw. Sterker nog, ik hoef er de deur niet eens voor uit. Genoeg zaken hier in huis die het vrouwke beter doet dan ik. En waar ik overigens ook op word gewezen. Ik hoef de was maar op te hangen, de ruimte te verlaten, en de was hangt al op een totaal andere manier, nog nét niet met een A4-tje erbij met een tutorial erop. Ik ben daar geloof ik niet zo goed in. Vaatwasser vullen hetzelfde verhaal. Maar daar heb ik iets op gevonden. Ik vul dat ding pas als er genoeg vaat is om hem aan te zetten, zodat ze niet de kans krijgt alles te herschikken. Nu alleen nog ervoor zorgen dat ík degene ben die hem uitlaad, en mijn falen wordt niet opgemerkt.

En dit waren nog maar enkele huishoudelijke taken. Ik weet niet of ík er nu slechter in ben geworden of zíj beter, maar het file parkeren win ik ook niet meer tegenwoordig. En ik hoef de tv maar aan te zetten om te zien dat dit geen toevalstreffer van het andere geslacht is. Bij de Albert Heijn heeft een bepaalde Ilse een hoge functie, en kijk maar eens hoe zíj haar auto tussen twee andere heeft neergezet. En waarschijnlijk nog met een stomdronken hoofd ook, getuige haar blik als ze ’s ochtends wil instappen en zich er niets meer van herinnert.

Zomaar wat voorbeeldjes van hoe de vrouw de man voorbijstreeft. En zolang de vrouw beter wordt en de man niet slechter is er wat mij betreft niks aan de hand. Vooruitgang is toch wat we willen? Dat bepaalde mannen hierop tegen zijn omdat ze niet tegen hun verlies kunnen is hun probleem. Genoeg zaken waar zij beter in zijn. Nog. Koester die momenten maar jongens, want het gaat niet lang meer duren. Oma’s aan de top.

 

Foto: Willeke Veldman