Perudo

Een razendsnel dobbelspel!

 

Wat is het

Perudo is volgens mij het meest verslavende dobbel en blufspel aller tijden. Een potje duurt ongeveer 30 minuten en is bestemd voor twee tot zes spelers. Ik vind zelf hoe meer spelers hoe beter. De geadviseerde leeftijd is acht jaar en ouder. Het spel is uitgegeven door ASMODEE.

Zoals de foto’s wellicht doen vermoeden zijn ze op vakantie genomen. Dit is voor ons gezin het ideale moment om de gezelschapsspellen boven water te halen. We hebben dit spel aangeleerd gekregen van vakantievriendinnen en waren er direct zo verslaafd aan dat ik onlangs zelf ook het spel heb gekocht!

 

Wat zit er in de doos

In de doos vinden we zes plastic bekertjes in verschillende kleuren. Ook vinden we per kleur vijf dobbelstenen per kleur (van de bekertjes). Wat opvallend is, is dat op de plek waar normaal gesproken een “een” zou staan op de dobbelsteen, nu een vogeltje staat zoals op de doos. Ook is er een stoffen zakje bijgesloten als optie om alles bij elkaar op te bergen. Ook zat er natuurlijk een speluitleg in de doos.

Spelverloop

Iedere speler schud zijn of haar bekertje met de bijpassende kleur dobbelstenen tegelijk(!) en legt deze ondersteboven op tafel (zodat niemand de dobbelstenen kan zien). Iedereen heeft nu de kans om zijn eigen worp onder het bekertje te bekijken, maar doe het zo dat de andere spelers jouw worp niet kunnen zien! Uiteraard mag je je worp ook tijdens het spel niet aanpassen. Het spel begint wanneer de startspeler (speler naar keuze) een “bod” doet. Hij/zij noemt een waarde (2 t/m 6 voor het aantal ogen) en geeft aan hoeveel dobbelstenen hier minstens van zouden zijn geworpen. Het kan handig zijn om een realistisch bod te doen, maar de speler kan ook bluffen!

De speelrichting is met de klok mee dus de speler links van de startspeler is als volgende aan de beurt. Hij of zij heeft twee opties Het bod van de vorige speler in twijfel te trekken (“Dat geloof ik niet.”) De bekertjes worden opgetild om te kijken hoeveel dobbelstenen er zijn met de waarde (aantal ogen) van het bod van de vorige speler er zijn. De perudo’s (vogel op de dobbelstenen) mogen hierbij meegetelt worden als een soort joker. Als het bod van de vorige speler fout was (dus als het aantal dobbestenen met de genoemde waarde plus Perudo’s kleiner is dan het bod) dan verliest de speler die het bod deed één van zijn of haar dobbelstenen. De volgende speler is dan aan de beurt als startspeler van de volgende beurt. De andere optie die de speler heeft is verhogen. De speler kan er dan voor kiezen om ofwel het aantal dobbelstenen van de vorige speler te verhogen ofwel het de gekozen waarde van de dobbelstenen (het aantal ogen) verhogen. Het spel gaat door tot er nog maar een speler is met één of meer dobbelstenen.

 

Speciale gevallen

Je mag ook een bod maken in Perudo’s. Je mag ze inzetten bij het doen van een bod maar het aantal dobbelstenen wat je dan als bod doet moet ten minste de helft van het voorgaande bod bedragen. Als de volgende speler hier weer overheen wilt zal deze het aantal dobbelstenen moeten verdubbelen plus één (voor 2 t/m 6).

Ook tellen de Perudio’s niet mee elke keer dat een speler voor het eerst achtereenvolgend moet werpen met één dobbelsteen.

Pluspunten

Het is simpel aan te leren en je kunt eigenlijk gelijk beginnen. Dit spel is ook gemakkelijk mee te nemen en dit doe ik dan ook veelvuldig. Ik neem het zelfs mee als ik met een paar vrienden spelletjes ga spelen in het café!

Normaal gesproken heb je bij dobbelspellen het probleem dat een goede of slechte “hand” altijd nadelig is. Door het blufaspect in dit spel is een “slechte hand” niet per definitie slecht.

Wat ik zelf ook een superleuke optie vind is de verloren dobbelstenen terug kunnen verdienen. Dit kun je doen door te zeggen “Dat geloof ik!” als het bod wat de speler ervoor gedaan heeft exact klopt, dan mag je een van je eigen verloren dobbelstenen terugpakken.

 

Minpunten

Het enige minpunt wat ik kan bedenken is dat de kleuren groen en blauw erg veel op elkaar lijken, evenals de kleuren rood en oranje. Dit maakt het bij schemerig ligt iets onpraktischer om de kleuren uit elkaar te houden. Uiteraard gaat het bij dit spel om de aantallen dobbelstenen en niet om de kleur, maar toch 😉

 

Speelplezier en verslavingsfactor                            10

Toegankelijkheid en speelbaarheid                         10

Spanning en uitdaging                                                9

Interactie en betrokkenheid                                      9

Originaliteit en ontwerp                                            8