QueenDomino

QueenDomino is als het ware een vervolg op KingDomino. Ik zou het eigenlijk een volledige uitbreidingsversie willen noemen. Je hebt het vorige spel er dus niet voor nodig maar het bevat alles wat KingDomino ook bevat en meer!

Wat zit er in de doos?

Maar wat bevat het dan precies? Net als bij het KingDomino spel bevat QueenDomino 4 starttegels, 4 3D-kastelen, 8 koningen (allemaal in de vier kleuren rood, wit, blauw en oranje). Ook bevatten beiden 48 dominotegels alleen zit er bij QueenDomino ook een 3D-toren bijgevoegd waar deze dominostenen mooi inpassen. Maar er zitten nog veel meer extra dingen in dit spel zoals een gebouwenbord, 32 gebouwtegels, 22 ridders, 15 torens, 42 munten (12×1, 18×3, 12×9),een koningin, een draak en een scoreblok. Oh en natuurlijk de spelregels.

Spelverloop

Omdat mijn fantastische blog collega van Pink Graphics als een review heeft geschreven over KingDomino (Hier link) wil ik niet helemaal ingaan op de basis van het spel. Dat heeft Daniële al perfect gedaan. In plaats daarvan zal ik uitleggen wat de extra spelelementen zijn in QueenDomino in vergelijking met de voorganger. Dus allemaal bijgelezen? Dan gaan we door. Het idee is dus punten te verzamelen met de kroontjes op de dominostenen. De speler met de meeste punten wint. In QueenDomino zijn echter meer manieren om punten te verdienen. Met bijvoorbeeld geld, de koningin, torens en gebouwen.

Er kunnen nu dus bijvoorbeeld tegels gebouwd worden op de daarvoor bestemde rode vlakken op de dominotegels. De gebouwen die je kunt kopen liggen op het gebouwenbord. Op het bord staat ook hoeveel geld ze kosten (geen zorgen je krijgt een klein startkapitaal van 7). Als er gebouwen gekocht worden schuiven de nog op het bord liggende gebouwtegels op naar rechts via het nu lege vlak/lege vlakken (zodat ze goedkoper worden). Wat deze gebouwen precies opleveren is verschillend en staat op de kaart zelf. Dit kunnen directe punten opleveren maar ook ridders (om belasting te innen) en torens. De torens zet je, als het bij het gebouw hoort uiteraard, op de tegels zelf. De persoon met de meeste torens krijgt de koningin op bezoek in zijn grootste landschap. De koningin zorgt ervoor dat je, zolang jij de speler met de meeste torens bent, een munt korting krijgt op het kopen van gebouwen. Als de koningin aan het einde van het spel in je bezit is, dan telt ze als een extra kroon in het grootste landschap.

Oke nu even over die ridders die ik net iets te terloops heb laten vallen. Iedereen krijgt aan het begin van het spel één ridder. Hiermee kun je belasting innen en dus geld verdienen. Dit doe je door een ridder neer te zetten in een van de twee vakjes van je in die beurt gelegde dominosteen. Je krijgt dan 1 munt voor elk vakje wat binnen dat landschap valt. Je kunt extra ridders verdienen bij het bouwen van gebouwen.

Het enige waar we het nu nog over moeten hebben is de draak. De draak staat op de grot op het gebouwenbord. Iedereen kan de draak inzetten voor 1 munt. Je kunt de draak dan afsturen op een van de gebouwentegels die te koop liggen. Deze mag je dan weghalen en op een aflegstapel leggen. Zo kan de andere speler een goed gebouw niet kopen, zelfs als jij niet het geld hebt of de plek om het te bouwen.

Pluspunten

Ik moet zeggen “I am impressed!” Dit spel is voor mij een soort Catan meets Domino and I love it! Ik ga dit spel zeker vaker spelen. Vooral vanwege het feit dat er allemaal verschillende elementen in dit spel zitten wat het een echt denkspel maakt maar ook omdat het een spel is wat tot op het laatste moment spannend is. Omdat je niet gelijk kan zien wie er gewonnen heeft. Ook ziet het spel er leuk uit, qua uiterlijk is er eigenlijk niets veranderd ten opzichte van KingDomino behalve de 3D-toren waar de dominostenen in zitten. Die vind ik persoonlijk een leuke bijkomstigheid.

Minpunten

Ik vind dit echt een fantastisch spel en ik zal dit thuis zeker vaker spelen maar meenemen naar de ouders van mijn vriend zal ik het niet. Dit heeft ermee te maken dat het niet zomaar een simpel spelletje is. Je hebt echt wel 10 minuten nodig om duidelijk uit te kunnen leggen hoe het werkt en voor het opzetten etc. Ik vind dit zelf helemaal niet erg en dit hoort erbij als het spel wat uitgebreider is, maar voor sommige mensen is dit een struikelblok.