Pokémon Shuffle Mobile

Dat ik Pokémon nog steeds heel leuk vind is nooit een geheim geweest. De serie (anime) kijk ik niet meer, maar de games speel ik nog steeds heel erg graag. Sinds een paar weken ben ik helemaal verslingerd aan Pokémon Shuffle voor de 3DS en datzelfde spel is sinds iets meer dan een week uit voor Android en iOS! Een goed moment om jullie wat te vertellen over dit super leuke (verslavende!) spelletje.

Candymon Crush?

Pokémon Shuffle is een (gratis!) match-3 game en lijkt op het eerste gezicht een beetje op Candy Crush Saga. Maar ik zeg je alvast: Het is veel meer en véél beter dan snoepjes combineren! Het klopt dat de meeste match-3 spellen op elkaar lijken. Niet gek ook, want de formule is gewoon héél sterk. Maar ondanks dat het een beetje op Candy Crush-achtige spellen lijkt, weet Pokémon Shuffle zich heel goed te onderscheiden van andere match-3 games en is daarom véél leuker en interessanter om te spelen.

pokemon_shuffle_02Het principe van Pokémon Shuffle is simpel: Bij dit puzzelspel moet je 3 of meer Pokémon met elkaar combineren. Dit doe je door een Pokémon te slepen naar de gewenste plek en de twee Pokémon wisselen dan van plek. Wanneer je combo’s maakt, krijg je hier punten voor. Eigenlijk zoals ieder match-3 spelletje. Maar dit spel gaat nog een stapje verder!

pokemon_shuffle_03

Pokémon vangen en inzetten

Iedere combo die je maakt doet schade aan de Pokémon waartegen je vecht. Als je binnen het aantal zetten dat je krijgt de Pokémon verslaat, kun je de desbetreffende Pokémon vangen. Hoe meer zetten je overhoudt aan het einde van een level, hoe meer kans je hebt om de Pokémon te vangen. Pokémon die je vangt kun je vervolgens weer gebruiken (inzetten) voor andere levels om die makkelijker te kunnen halen! Daar komt heel het Pokémon concept weer in terug: Pokémon laten vechten; Water is goed tegen vuur, vuur is goed tegen gras, etc. Moet je tegen een gras Pokémon vechten? Zet dan je beste vuur, vliegende of ijs Pokémon in!

Als je geen Pokémon fan (meer) bent zul je wellicht enkel de eerste 151 (of heel misschien de eerste 251) Pokémon (her)kennen en zul je geen flauw idee hebben hoe de andere Pokémon heten, wat voor type ze zijn en wat hun zwaktes zijn. Nu moet ik zeggen dat dat bij dit spel echt niet uitmaakt of je verstand hebt van types en zwaktes of niet. Voordat je een level in gaat kun je automatisch je team wat je inzet laten optimaliseren door het spel. Zo worden automatisch de beste Pokémon geselecteerd waarmee je tegen de ‘Vijand’-Pokémon kunt strijden. Het is dus geen must om de Pokémon te (her)kennen, het spel is nog steeds heel leuk als je niet zoveel met Pokémon hebt.

Het spel werkt met hartjes (levens). Iedere keer als je een level in gaat, verlies je een hartje, ongeacht of je het level haalt of niet. Iedere 30 minuten krijg je er een hartje bij als je minder dan 5 hartjes hebt.

Mega Evolutions & Special Stages

Sommige Pokémon kunnen mega evolven en dit is ook een belangrijk onderdeel in het spel. Als je een Pokémon inzet met die over een mega stone beschikt, zal er tijdens het spelen een meter zich gaan vullen wanneer je met deze Pokémon combo’s maakt. Wanneer deze meter vol is, evolueert je Pokémon. Mega Pokémon beschikken allemaal over een bepaalde eigenschap als je er combo’s mee maakt. Zo kun je

Free to play & Microtransacties

Pokémon Shuffle is geheel gratis en dat is natuurlijk een pluspunt. Je kunt echter wel betalen voor power ups of levens, maar dat hoeft niet. Het heeft (gelukkig!) geen pay-to-win formule. Oftewel, je bent niet per se beter/sterker als je geld in het spel steekt. Alle levels zijn gewoon te halen zonder dat je er geld in steekt, maar wellicht ben je er soms iets langer mee bezig.

Ik vind Pokémon Shuffle een heel leuk spel met een krachtige (verslavende!) formule. Iedere keer als mijn hartjes (levens) op zijn, wil ik eigenlijk gewoon verder kunnen spelen, zo verslavend is het! Zelfs mijn zus en zwager (die alleen de eerste 151 Pokémon kennen) zijn helemaal verslingerd aan dit spel.

Heb jij Pokémon Shuffle al gedownload?