Pokémon Super Mystery Dungeon

Stel je voor: Je wordt wakker en je weet niet waar je bent; laat staan wat er is gebeurd. Je hebt ontzettende dorst, dus je zoekt naar water. Eenmaal aangekomen bij een meertje zie je je weerspiegeling in het water.. en dan besef je het: Je bent getransformeerd in een Pokémon! Maar waarom?! Vervolgens word je ook nog eens bijna ontvoerd door een paar grimmige Beheeyem. Hebben zij wat met jouw transformatie te maken? Dit is het begin van je avontuur in Pokémon Super Mystery Dungeon!

mysterydungeon01

Pokémon Super Mystery Dungeon is een RPG Dungeon Crawler voor de Nintendo 3DS. Dit is de vierde game in de Mystery Dungeon lijn, met hiervoor: Red & Blue Rescue Team, Explorers of Time/Darkness & Sky en Gates to Infinity.

Dit spel neemt rustig de tijd om het principe van dit soort Pokémonspel uit te leggen. Bij Pokémon denk je eerder aan een trainer die Pokémon traint, maar in dit spel is dat anders. Hier ben je zelf de Pokémon! In de vorige delen werd je in het spel gedropt en kreeg je enkele tips tussendoor. In deze versie word je begeleid door een Nuzleaf; hij neemt je mee door een kerker. Hij doet voor hoe je door een dungeon heen beweegt en allerlei acties uitvoert. Ik kende de spellenserie al dus, voor mij was het al duidelijk, maar ik kan begrijpen dat het een goede tutorial is voor beginners. Persoonlijk had ik het fijner gevonden als er een optie was om dat soort tutorials over te slaan.

mysterydungeon02

Expeditie Pokémon!

Samen met de partner Pokémon die je gekozen hebt, maak je deel uit van een Expedition Team. Dit team gaat op vele missies: je gaat bijvoorbeeld op zoek naar items voor andere Pokémon en je moet andere Pokémon redden. Wanneer je dit doet, gaat je rank omhoog. Wanneer je de allerhoogste rank hebt behaald, en dus alle missies voltooid hebt, heb je het spel uitgespeeld. Er zitten tientallen kerkers met vele verschillende missies in het spel die zorgen voor tientallen uren aan speelplezier!

In de vorige versie zaten er iets meer dan 300 Pokémon in, maar in deze versie zitten alle Pokémon! Dus maak je maar klaar voor vele epische gevechten tegen de Legendarische Pokémon zoals, Groudon, Dialga of Giratina!

Looplets & Connection Orb

Looplets en de Connection Orb zijn een van de vele nieuwe onderdelen in deze game. Omdat ze een belangrijke rol hebben in het spel, leg ik graag uit wat het zijn!

looplets

Looplets
Looplets zijn sieraden die eruit zien als armbanden, die de Pokémon bij zich kan dragen. In dit armbandje kan een Pokémon verschillende Emera’s plaatsen. Dit zijn kleine diamanten die ieder een eigen functie hebben. Bijvoorbeeld: Een Pikachu heeft een Looplet bij zich met een Power Boost X Emera erin. Wat betekent dat? Nou, de Power Boost X Emera zorgt ervoor dat de Attack van Pikachu gedurende de kerker waarin je je op dat moment in bevind, verhoogd wordt. Naast Power Boost X bestaan er vele andere Emeras, er zijn diamantjes die je beschermen tegen de Poison status, die je een kans geven om nog een keer aan te vallen in dezelfde beurt of die je speed verhogen. Er zijn er een hele hoop! Het is leuk om te ontdekken hoeveel mogelijkheden er zijn met deze Looplets & Emera’s. De eerste Looplet die je krijgt bevat plek voor drie diamanten, maar er zijn ook Looplets die er meer kunnen vasthouden.

Connection Orb
De Connection Orb is één van de meest fijne functies van het spel. In de eerste Mystery Dungeon game werden je missies aangeleverd in je brievenbus bij je clubhuis door een Pelipper. Wanneer je je missies wilde bekijken, ging je naar je huis terug en pikte je daar de missies op. In dit spel is dat veranderd, je draagt de Connection Orb bij je, waar alle zogeheten jobs in staan. Wil je weten of je een nieuwe missie kan uitvoeren? Druk op de X-knop en open de Connection Orb! Hier staan alle Pokémon in die hulp nodig hebben en wát ze precies nodig hebben! Wat ook nog eens verschilt met de eerdere games in de serie: Zodra je de Pokémon in nood geholpen hebt, kan je deze Pokémon ook meenemen een kerker in! Deze functioneert dan als een partner in je team en zal helpen met de gevechten in de kerker, super handig!

Samen spelen

Pokémon Super Mystery Dungeon is helaas een stapje teruggegaan in de multiplayer mogelijkheden. Het is niet meer mogelijk om samen een baas te verslaan, zoals dat kon in Gates to Infinity. Wat wél mogelijk is in deze game, is het redden van je vrienden en vriendinnen. Stel, je zit op de 50e etage van een kerker en je wordt verslagen door een Gyarados.. Dat is natuurlijk flink balen! Maar niet getreurd, je kunt je vriend/vriendin vragen om je te helpen. Je kunt een wachtwoord of QR Code doorgeven of via een lokale verbinding om hulp vragen. De ander gaat dan jouw dungeon in om jóú te redden. Waarop jij weer verder kan met jouw avontuur. Ik vind dit persoonlijk één van de leukste features sinds het begin van de Mystery Dungeon serie!

96586-youtube_gDfu-MshPuE

In het kort.. plus- en minpunten

+ Nieuwere functies die voortborduren op de oude mechanics van de serie
+ Bevat alle 720 Pokémon
+ Connection Orb
+ Oneindige aantallen kerkers (= oneindig lang speelplezier)
+ Muziek

Lange tutorials die niet te skippen zijn
Geen uitgebreidere multiplayer zoals in Gates to Infinity
Je kunt nu maximaal drie Pokémon meenemen in je team in plaats van vier

Ben jij al bekend met de Pokémon Mystery Dungeon serie? Dan mag je dit vervolg zeker niet missen! Een nieuwe wereld, een nieuw verhaal en nieuwe mogelijkheden zorgen voor een nieuw fris deel in de serie. Ook als je nog nooit eerder een Pokémon Mystery Dungeon-game hebt gespeeld, dan is dit deel goede game om mee te beginnen. Aanrader voor iedere Pokémon liefhebber met een 3DS in zijn/haar bezit!