Pokkén Tournament Review

Je tegenstander K.O. slaan

Een gevecht tussen twee Pokémon ziet er in de anime heel spectaculair uit, maar in de games zitten we vooral naar stilstaande Pokémon te staren – vooral wanneer we niet zeker zijn over welke aanval we nou precies moeten kiezen. Dat heeft natuurlijk zo zijn charmes, maar hoe vet zou het zijn als je de Pokémon volledig kan besturen en je tegenstander met een paar combo’s K.O. kan slaan? Heel vet dus. En het kan. Maak kennis met Pokkén Tournament voor de Wii U!

In Pokkén Tournament komen Pokémon-gevechten bijna echt tot leven. Je hebt het aanvallen en ontwijken nu helemaal zelf in de hand. In tegenstelling tot de bekendste Pokémongames hoef je nu niet na iedere aanval op je beurt te wachten. Gewoon er vol ingaan en combo na combo maken. Gotta defeat ‘em all!

Steen-papier-schaar

De gevechten in Pokkén Tournament zijn heel divers. Het is een beetje een mix van snelheid, tactiek en een klein beetje steen-papier-schaar. Je kunt namelijk kiezen om aan te vallen, de tegenstander vast te pakken, een tegenaanval te gebruiken of de aanval te blokkeren. En net zoals bij steen-papier-schaar kun je met iedere optie een andere optie overmeesteren of juist het tegenovergestelde.

Geen knopjes rammen

Het spel wordt pas leuk als je echt begrijpt wat je aan het doen bent. Mijn advies is daarom om – ook al heb je er geen zin in – de tutorial helemaal door te lopen. De tutorial is totaal niet saai of vanzelfsprekend; je krijgt heel veel belangrijke informatie op je af. Maar dat is allemaal heel goed gedoseerd en makkelijk bij te houden. Je leert het spel echt te spelen en te begrijpen. Oftewel, je leert dat het niet zomaar wat knopjes rammen is. Als je de tutorial hebt voltooid is het zeker de moeite waard om de Action Dojo en Combo Dojo te proberen, dit is het perfecte vervolg op de tutorial.

Wanneer je wat technieken onder de knie hebt, ben je helemaal klaar om de strijd aan te gaan in de single-player, multiplayer of de online modus. De single-player modus is simpel opgezet, maar wel erg leuk. Er wordt in moeilijkheidsgraad opgebouwd en dat is perfect voor de echte beginners. Voor meer uitdaging raad ik aan om online matches te spelen.

Veel keuze uit verschillende Pokémon om mee te vechten heb je helaas niet. Dat is natuurlijk best jammer, want de kans is aanwezig dat jouw favoriete Pokémon niet speelbaar is. Een ramp is het gelukkig niet: De game biedt zoveel variatie in aanvallen en combo’s, dat echt iedere Pokémon compleet uniek is en totaal anders speelt. Liever 16 compleet verschillende Pokémon dan 50 Pokémon die veel op elkaar lijken. Daarnaast bestaan er gelukkig wel een hoop support-Pokémon die je tijdens het gevecht op kunt roepen.

Interessante samenwerking

Pokkén Tournament is ontwikkeld in samenwerking met de makers van de succesvolle vechtspellenreeks Tekken. Een hele interessante samenwerking en het heeft wat mij betreft geweldig uitgepakt. Het is echt een hele gave game geworden, dit is precies hoe een Pokémon-vechtgame moet zijn. Een echte aanrader voor dé Pokémon (of Tekken) liefhebber.