Splatoon: De kleurrijkste shooter

Nintendo’s nieuwe game, Splatoon, werd ongeveer een jaar geleden aangekondigd voor de Wii U. Dat vond ik een best interessante aankondiging, aangezien Nintendo niet echt heel bekend staat om het uitbrengen van hele nieuwe titels (van een niet-bestaande spellenreeks). En aangezien de huidige spellenreeksen van Nintendo érg goed zijn, was ik vooral benieuwd of een nieuw spel daar tegenop weet te boksen. De eerste beelden van Splatoon zagen er in ieder geval al heel leuk, kleurrijk en vrolijk uit. Maar wat het vooral was: Uniek. Dat beloofde wat!

Een paar weken terug was het zover: De lancering van Splatoon. Het moment dat ik het spel ein-de-lijk kon proberen, na een jaar gewacht te hebben. Ik startte het spel met vrij hoge verwachtingen op en een paar uur daarna zat ik nog steeds met de gamepad in mijn handen. De conclusie die je daaruit kunt trekken: Het spel voldeed aan mijn verwachtingen en steeg er misschien zelfs bovenuit.

splatoon-digital

Onschuldige Shooter

Splatoon is een online multiplayer shooter. Als je aan shooters denkt, denk je waarschijnlijk aan gewelddadige games waarbij je je tegenstanders moet neerknallen. Splatoon is daarentegen een onschuldige shooter en heeft een vrolijke twist, waardoor Nintendo zich op zowel jong en oud richt. In Splatoon schiet je niet met kogels, maar met gekleurde inkt. En het doel is niet zo zeer om elkaar raak te schieten, je moet je inktpistool vooral richten op de omgeving.

De Inkling

In Splatoon ben jij een Inkling, een menselijk karakter met inktvis trekjes. Wat er zo bijzonder is aan de Inkling? Je kunt in een inktvis transformeren om zo snel door jouw kleur inkt voort te bewegen. De zwakte van de Inkling? De inkt van de tegenstander. Ook is de Inkling erg modebewust: De nieuwste mode-items kun je scoren bij diverse winkeltjes. De kledingstukken en accessoires hebben bepaalde eigenschappen waarmee je jouw inkling bijvoorbeeld sneller of sterker kan maken.

Inklings vs Octolings

Splatoon heeft een vermakelijke single player mode (Octo Valley) waarbij je strijdt tegen zogenoemde Octolings en verschillende levels moet uithalen. Leuk om te doen als je het spel net hebt en een beetje wilt oefenen, maar je zou Splatoon niet moeten kopen voor deze modus. Het is leuk om tussendoor te doen, maar binnen een paar uurtjes ben je zo door alle levels heen. Het is vermakelijk, maar daar blijft het bij. Waar de game echt in uitblinkt is de online multiplayer mode.

splatoon050320151280jpg-8e4c04_1280w

Alles onderkliederen

Online kun je Turf Wars spelen, een modus waarbij je in een bepaalde tijd moet proberen het meeste van het level in te kleuren in de kleur van jouw team. Dit doe je met een van de inktpistolen, verfrollers of verfkwasten. Wapens kun je kiezen voordat je het kleurrijke gevecht aangaat en er zijn verschillende wapens om vrij te spelen: Voor ieder wat wils! Je kunt je tegenstanders af laten gaan door ervoor te zorgen dat ze geraakt worden door jouw kleur inkt. Als je af bent, kun je een paar seconden niets doen, waardoor het andere team natuurlijk een voorsprongetje kan maken. Is de tijd om? Dan wint het team die de meeste inkt heeft weten te verspreiden over het level.

Verdedig je inktbasis

Een andere online modus die je kunt spelen is de Ranked Battle. Dit kun je spelen als je level 10 bent, dit kun je bereiken door experience points (vaardigheidspunten) te verdienen bij Turf Wars. Ranked Battle gaat er iets harder aan toe: Ranked Battle gaat meer om tactiek. Je moet bepaalde zones bemachtigen en vervolgens verdedigen. Het is jammer dat je nog niet je eigen teams kunt samenstellen, want je wordt nu in een willekeurig team gezet en het ligt voor een groot deel aan je team of je het potje gaat winnen of verliezen. Zit je in een team met mensen die er niet veel van bakken, dan zie je je verlies al tegemoet. Gelukkig komt er in augustus een vrij grote update waarbij je onder andere je eigen team (met bijvoorbeeld je vrienden of clan) kunt samenstellen. En: Je speelt tegen tegenstanders van jouw eigen niveau.

splatoon-2015-03-23-24

Voor de single player mode hoef je het spel niet te kopen, maar de online modus is ook precies de reden waarom ik het spel zo leuk vind – en de reden waarom ik dit spel aan iedereen aan zou raden. Je hoeft niet van shooters te houden om dit spel leuk te vinden, want het is véél meer dan dat. Ieder potje is anders en dat maakt het spel keer op keer weer net zo leuk als de eerste keer dat je het speelt. Hoewel het spel in augustus een grote update krijgt, is het spel voor nu compleet genoeg om je niet mee te vervelen. Het oog heeft trouwens ook helemaal niets te klagen, want Splatoon ziet er echt schitterend kleurrijk uit. Ook de muziek past er perfect bij en geeft het geheel een stoere sfeer. Nintendo heeft er voor de Wii U weer een super tof spel bij!