Super Mario Odyssey

Mijn eerste echte Mario game die ik speelde was Super Mario 64 en deze game behoort tot op de dag van vandaag nog steeds tot één van mijn favoriete games. De 3D-platform-games die Nintendo hierna uitbracht van deze beroemde loodgieter waren ook zeker niet slecht, maar een Mario game met het Super Mario 64-gevoel is er nooit echt meer gekomen.

Maar met de aankondiging van Super Mario Odyssey ging het hart van menig Super Mario fan wel een stukje harder kloppen. Zo ook die van mij. En wat heb ik lang moeten wachten op de release, wat heb ik lang moeten wachten tot ik eindelijk een demo in mijn handen kreeg. Maar: Het wachten was het dubbel en dwars waard..

Als je ontvoerd wordt is dat natuurlijk nooit leuk, maar als je dan ook nog eens gedwongen wordt om met Bowser te trouwen, dan is de maat natuurlijk helemaal vol. Het overkomt Princess Peach. Mario moet er dus van alles aan doen om dit huwelijk tegen te gaan. Dit doet hij met zijn nieuwe vriend Cappy, die eveneens iemand moet redden uit de handen van Bowser: Zijn zusje Tiara.

Cappy is nieuw in Mario en is daarmee ook meteen een erg belangrijk onderdeel in dit spel. Naast dat dit je tijdelijke beste vriend wordt, is hij vooral heel erg handig. Cappy is niet zomaar een petje, nee, Cappy kan ervoor zorgen dat Mario kan veranderen in objecten, vijanden en andere levende wezens. Een erg leuke en unieke toevoeging als je het mij vraagt.

Het hoofddoel van het spel is het verzamelen van manen, ofwel Power Moons. Door het verzamelen van deze hemellichamen kom je verder in het spel, unlock je dus nieuwe werelden om zo uiteindelijk Bowser uit te kunnen dagen. Maar dat is natuurlijk niet het enige wat je kan en moet verzamelen; net zoals in veel andere Mario games kun je muntjes verzamelen. De gouden muntjes dienen als Mario’s leven (een beetje zoals bij Sonic dus) en paarse muntjes kun je gebruiken om onder andere outfits en souvinirs mee te kopen. Van collectibles moet je natuurlijk houden, maar het geeft naast het hoofddoel toch nog een extra doel om te behalen.

Super Mario Odyssey speelt zich af in verschillende werelden die prachtig in elkaar zijn gezet. Zand, wolken, sneeuw, strand.. het komt allemaal voorbij. Hoewel Super Mario geen super realistisch ogende game is, spat de levendigheid wel van je televisie af en word je eigenlijk gewoon opgenomen in de wereld waarin je speelt: Alles klopt gewoon. Kleuren, sfeer, muziek, omgeving. Overal is aan gedacht en dat maakt de game helemaal af.

Ik kan eigenlijk niets anders dan onwijs positief zijn over deze game. Zoals ik al eerder zei: Alles klopt gewoon. Het verhaal is weer eens wat anders, de gameplay is goed, de werelden zitten top in elkaar, er is zo veel te ontdekken en te doen.. Van mij krijgt Super Mario Odyssey gewoon een dikke 10.