Bang zijn, last hebben van angst. Een gevoel wat iedereen weleens heeft ervaren; óók stoere mannen die claimen nergens bang voor te zijn. Angst geeft je een gevoel van discomfort waardoor je automatisch gaat proberen van dit gevoel af te komen. Angst heeft dus een belangrijke functie: het discomfort zorgt bij een onveilige situatie dat je automatisch op zoek gaat naar een fijn gevoel, dus een veilige situatie. Angst zorgt dus voor lijfsbehoud! Waarom je je dan ook angstig kan voelen als je (nog) niet in een benauwde situatie zit? Dat heeft te maken met risico en onzekerheid. Soms weet je niet wat je moet verwachten en angst kan ervoor zorgen dat je potentiële risicovolle situaties zal ontwijken om jezelf te beschermen.

Onnatuurlijk?

Inmiddels hebben wij als mens honderden soorten angsten ontwikkeld. Waaronder: vliegangst. Het hebben van vliegangst is eigenlijk iets onnatuurlijks, omdat vliegen an sich niet heel natuurlijk is zolang je geen gevogelte bent. Maar als we het gaan vertalen naar jezelf opgesloten voelen, geen controle hebben of bang zijn om dood te gaan (neerstorten) – dan klinkt het al een stukje natuurlijker.

En dat is dus mijn hele probleem. Neerstorten. Vuur die feitjes en cliché’s over liften en het aantal auto-ongelukken maar op me af, maar het werkt niet. De overtuiging dat er iets ergs gebeurt wanneer ík het vliegtuig betreed, zit gebakken in mijn hoofd. Eens een pessimist, altijd een pessimist.

Gelukkig heb je geen last van vliegangst als je niet vliegt. Dus, mijn remedie: Nooit in een vliegtuig stappen. Voor lief nemen dat ik mijn droom om New York of Tokyo te bezoeken nooit ga waarmaken. Dit is de meest pussy remedie die er bestaat natuurlijk, maar het werkt wel.

Rondvliegende kogels

Totdat je geconfronteerd met het verschijnsel dat heet “goedkoop maar luxe op vakantie gaan”. Met andere woorden: Turkije. Turkije staat bekend om luxe all-inclusive vakanties voor heel weinig geld. Met weinig geld bedoel ik dan ook écht weinig. Menig Nederlander sloeg opeens zijn vakantie naar Turkije over door heel het Erdogan-drama. De perfecte deal: Een all-inclusive arrangement in het meest luxe hotel van Marmaris, waar tevens het jaar daarvoor de kogels nog in het rond vlogen omdat Erdogan daar verbleef tijdens de coup. En dat voor een paar centen. De enige bijkomende kosten waren van het visum Turkije, maar dat was ook het grootste bedrag niet. Deal is made!

Even vergeten: je kunt niet rijdend, noch zwemmend in Turkije komen. Althans, het zal vast kunnen, maar zo veel vrije dagen had ik helaas niet. De vliegreis was een feit.

Gelukkig heb ik mij de maanden er naartoe goed kunnen afleiden: Fantaseren over de vakantiebestemming, vakantiekleding kopen, een visum Turkije aanvragen, een bikini-ready lichaam krijgen (haha, nee, grapje), tas inpakken, een zonnebankkuurtje nemen, voorpret alom!

Laatste bestemming

En daar zit je dan: de dag van vertrek, alleen op de achterbank van de auto – meneer steun en toeverlaat wilde graag voorin zitten. Zwetende handen, anderhalf uur lang. Eenmaal aangekomen op de luchthaven bleef ik angstig om mij heen kijken omdat er de afgelopen maanden en jaren aanslagen zijn geweest in alle hoofdsteden rondom Nederland. Behalve in Amsterdam. En waar was ik? Schiphol Amsterdam. Komt dát er ook nog eens bij. Eenmaal door de beveiliging gekomen geloofde ik wel dat ik veilig was wat dát betreft, maar toen moest het ergste nog komen. Een kapotte motor. Zuurstofgebrek. Of dat de ene piloot de andere piloot buitensluit uit de cockpit om vervolgens alle passagiers mee te nemen naar zijn laatste bestemming. Het leek uren te duren. Sterker nog, het duurde ook uren voordat we het vliegtuig betraden.

Eenmaal opgestegen wist ik het zeker: vliegen is super cool.