In de serie artikelen die ik schrijf in aanloop naar het kopen van ons potentiële nieuwbouwhuis, ga ik het in dit artikel hebben over iets heel belangrijks: een woonverzekering.

Het hebben van een inboedelverzekering is namelijk heel belangrijk, maar is (helaas) niet verplicht. Toch wil ik op ieders hart drukken om toch altijd een inboedelverzekering af te sluiten. Dit kan bij bepaalde gebeurtenissen namelijk veel geldstress wegnemen.

Grootste nachtmerrie

Het is mijn allergrootste nachtmerrie en ik hoop echt dat het me nooit zal overkomen: een woningbrand. Het klinkt misschien als een ver-van-mijn-bed-show, maar ergens weet je dat het je ooit een keer zou kunnen overkomen. Je huis én je spullen verliezen door een brand; dat heeft grote financiële gevolgen. Wetende dat je een goede inboedelverzekering hebt, kan een groot deel van de financiële stress wegnemen. Heb je geen inboedelverzekering, dan draai je zelf voor alle kosten van het vervangen van je spullen op.

In tegenstelling tot een inboedelverzekering is een opstalverzekering wél verplicht. De waarde van je huis ga je niet zomaar uit je mouw kunnen schudden en je woning zal toch hersteld of zelfs opnieuw opgebouwd moeten worden.

De kans op een woningbrand is niet de enige reden waarom het hebben van een inboedelverzekering aan te raden is. Stel je voor dat je na je welverdiende vakantie thuis komt en heel je huis ligt overhoop: er is ingebroken en al je dure spullen zijn foetsie. Als je dan geen inboedelverzekering hebt, dan verandert het ontspannen gevoel na de vakantie meteen in heel erg veel geldstress.

Water over je nieuwe Macbook heen

Met een normale woonverzekering zit je met bovenstaande uitzonderlijke gevallen helemaal goed. Totdat je zélf iets sloopt. Een ongeluk zit in een klein hoekje: je laat je dure servies op de grond vallen, je gooit per ongeluk een glas water over je nieuwe Macbook heen of je beschadigt de trap omdat je je oude meubels naar beneden aan het verhuizen bent. Ongelukjes door eigen schuld worden niet automatisch meeverzekerd in je inboedelverzekering – hiervoor heb je een aanvullende all risk verzekering nodig. Heb je deze niet, dan moet je gewoon zelf 100% dokken om je kapotte spullen te repareren of te vervangen.

Het verschilt per verzekering hoeveel meer je betaalt voor een all risk verzekering. Zelf zit ik bij Allianz Direct en hier betaal ik minder dan een euro per maand meer voor deze upgrade. En ondanks ik (gelukkig) nog nooit schade heb gemeld vind ik die kleine euro extra per maand het meer dan waard – het neemt toch een soort van onbewuste stress weg.

Wanneer wij verhuizen naar onze nieuwbouwwoning, dan nemen we deze verzekering uiteraard weer gewoon mee. Better safe than sorry!