Weet ík veel

Weten jullie wat een spreo is? Dat is een vogel, en aan de plek waar ik hem gezien heb denk ik dat het een tropische is. Althans, tot voor kort dacht ik dat het beestje zo heette. Toen ik hem een jaar of zeven geleden zag was ik in het gezelschap van twee vogelkenners, die hem een spreo noemden. Jarenlang was ik dus in de veronderstelling dat dat de naam van het beestje was, tot ik er onlangs achter kwam dat de twee kenners destijds in een discussie waren verwikkeld of het nou een beo of een spreeuw was. Ze kwamen er niet uit, dus doopten ze het beestje om tot spreo. Wist ik veel.

Twee mensen die er verstand van hebben roepen iets, en ik neem het voor waarheid aan. Puur omdat ik er zelf de ballen verstand van heb. En dit ging nog om iets onschuldigs. Kun je je voorstellen als het om iets écht belangrijks zou gaan. Over koopkracht of zo. Ik noem maar een zijstraat. Dat er cijfers bekend worden gemaakt dat we er met zijn allen onder de streep financieel op vooruit zouden gaan, en dan blijken er met verkeerde cijfers te zijn gestoeid waardoor het allemaal wel meevalt. Of beter gezegd: tegenvalt. Maar ja, we geloofden het allemaal maar, want zij hebben er meer verstand van dan wij. Wisten wij veel.

Zomaar wat voorbeeldjes van niet goed ingelicht zijn. Maar het kan nog erger. Want stel nou dat er wél genoeg gegevens bekend zijn om tot een goed oordeel te komen? Dat er zeg maar iemand rond loopt met een behoorlijk aantal veroordelingen op zijn naam. Diefstal, poging tot doodslag. Om maar wat te noemen. En o ja, er loopt nog een zaak over een verkrachting. Allemaal zaken die bekend zijn. En dat zo’n persoon dan vrij mag rondlopen, want hij heeft nou eenmaal beloofd zich te gedragen. Om vervolgens in een tram om zich heen te schieten, met een aantal doden en gewonden als gevolg. Die er niet hadden hoeven zijn als we gewoon met zijn allen hadden afgesproken dat het wel genoeg is na het plegen van een aantal misdrijven. Dat dan de maat vol is. Dat dan het achter slot en grendel zetten een behoorlijk goede oplossing is. En dat we die iemand niet zomaar op zijn woord geloven als hij beterschap beloofd. Maar misschien kunnen we dat al volgens de wet. Maar ja. Weet ík veel.

 

Foto: Willeke Veldman