45 manieren om meer bezoekers te krijgen op je blog

Lang geleden schreef ik een blogpost waarin ik 20 tips geef hoe je meer (terugkerende) bezoekers op je blog kunt krijgen. Inmiddels zijn we twee jaar verder en is niet alleen mijn blog gegroeid, maar natuurlijk ook mijn ervaring in het bloggen. Daarom besloot ik een nieuw artikel te typen met nóg meer tips (inclusief een aantal tips uit het vorige artikel). In dit artikel vind je maar liefst 45 manieren om nieuwe bezoekers te krijgen, je bezoekers te houden en/of het aantal paginaweergaven (views) te verhogen.

45manieren

1. Zorg voor een eigen host + domeinnaam

Als je je wilt gaan focussen op de groei van je blog: Zorg voor een eigen domeinnaam en host als je dat nog niet hebt. Als je een eigen hosting hebt (dus niet je site gehost bij wordpress.com of blogger) heb je veel meer vrijheid. Installeer WordPress op je hosting en je bent klaar om te groeien! Daarnaast staat een eigen url ietsje professioneler en kunnen je potentiele terugkerende bezoekers makkelijker je domein onthouden!

2. Gebruik Bloglovin’

Maak Bloglovin’ aan, koppel hem aan je website en zorg ervoor dat je ergens op je site linkt naar je Bloglovin’ account. Met Bloglovin’ kunnen bezoekers zichzelf abonneren op jouw blog en als jij een nieuw artikel plaatst, zien je volgers het automatisch in hun Bloglovin’ feed! Lees meer over Bloglovin’.

3. Maak een Facebookpagina aan voor je blog

Nodig je vrienden uit om je Facebookpagina te liken en update je pagina regelmatig. Je kunt natuurlijk al je blogposts erop delen, maar je kunt ook regelmatig iets leuks of grappigs delen om nog meer likes te krijgen. En meer likes resulteert uiteindelijk in meer bezoeken op je blog.

4. Wees actief op Twitter en deel hierop je nieuwe blogposts

Dit kan automatisch met de WordPress plugin NextScripts: Social Networks Auto-Poster. En als je het liever handmatig doet: Vergeet niet om hashtags te gebruiken!

5. Deel content via Instagram en gebruik gerelateerde hashtags

Nieuwe blogpost online gezet? Zet de mooiste foto uit het artikel op Instagram en gebruik gerelateerde tags zodat je gevonden wordt. Zet je blog of het blogartikel in je bio en verwijs iedereen daar naartoe.

6. Maak een Pinterest account aan, pin je eigen foto’s uit je blogposts en geef deze een goede beschrijving

Als je foto’s in de smaak vallen, is de kans groot dat mensen ze gaan repinnen. Dit leidt tot meer bezoekers, omdat je door wordt gestuurd naar je website als je op de foto klikt.

7. Maak een logo voor je blog

Of laat er een maken natuurlijk. Een goed logo kan mensen nieuwsgierig maken en een goed logo wordt makkelijker onthouden.

8. Zorg ervoor dat je website goed te bekijken is op mobiele apparaten

Het zal je verbazen hoeveel mensen tegenwoordig je blog bekijken via een mobiel apparaat!

9. Zorg voor een mooie, overzichtelijke lay-out (thema)

Kies voor een duidelijk lettertype, niet teveel kleuren door elkaar heen. Houd alles overzichtelijk.

10. Deel eens wat oude artikelen op social media

Waarom zou je alleen je nieuwste artikelen delen? Als je een jaar geleden een interessant artikel hebt geschreven, kun je hem heus nog wel een keertje delen.

11. Bezoek eens andere blogs en reageer (inhoudelijk!) op artikelen die jou interesseren

Wanneer je (oprechte) interesse toont in andermans artikelen, zullen bezoekers van de blog in kwestie misschien wel doorklikken naar jouw blog.

12. Maak gebruik van SEO

Search Engine Optimalisation (zoekmachineoptimalisatie) is heel belangrijk! Ik kan niet helemaal uitleggen wát het precies inhoudt (dan ben ik morgen nog bezig met typen), maar het komt erop neer dat je beter gevonden wordt door zoekmachines als je hier gebruik van maakt. Een paar voorbeelden van SEO zijn: Betere titels voor je artikelen maken (dus: je titel moet omschrijven waar je hele artikel over gaat), werken met kopjes in je artikelen, afbeeldingen een titel geven, gebruik maken van meta omschrijvingen en de link van je artikelen een duidelijke structuur geven. Er zijn voor WordPress verschillende plugins om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Zoek bij je WordPress plugins op: SEO of Search Engine Optimalisation.

13. Onderzoek welke artikelen het meeste worden bezocht, doe hier iets mee

Bekijk je statistieken (bijvoorbeeld in Google Analytics) en houd in de gaten welke artikelen het beste worden bekeken. Schrijf meer artikelen over hetzelfde (soort) onderwerp.

14. Schrijf blogposts van minimaal 300 woorden

Zo word je makkelijker gevonden door Google en klikken je bezoekers minder snel weg.

15. Deel een teaser van een aankomend artikel op je social media

Een teaser is een stukje tekst, afbeelding of video die een bepaald onderwerp weggeeft over een aankomende (in dit geval) blogpost. Voorbeeld: “Aanstaande zaterdag komt er een nieuwe tutorial online!” Het doel van een teaser is het nieuwsgierig maken van je volgers. Als dit gelukt is, zullen je volgers de desbetreffende dag een bezoekje brengen op je blog.

16. Experimenteer

Schrijf je altijd over dezelfde onderwerpen? Probeer eens iets anders en kijk of je eens een andere doelgroep weet aan te spreken!

17. Houd het nieuws in de gaten

Schrijf eens een artikel over iets wat veel in het nieuws is en deel dit artikel op social media. Misschien ga je wel viral!

18. Stel een vraag aan het einde van je blogpost

Zo krijg je meer interactie met je bezoekers en voelt de bezoeker zich belangrijk. Grote kans dat hij graag terug komt!

19. Organiseer een giveaway

Hoe hoger de waarde van het product dat je weggeeft, hoe meer mensen geneigd zijn mee te doen. Deel de winactie op social media.

20. Schrijf regelmatig artikelen

Als je vaker iets online zet, zullen je bezoekers sneller terugkomen.

21. Werk samen met een andere (grotere) blogger

Zet bijvoorbeeld samen een winactie op of wissel artikelen uit. Zo komen bezoekers van de andere blogger naar jou toe en andersom!

22. Zet onder ieder artikel een paar gerelateerde artikelen

Zo trigger je je bezoekers om andere artikelen te lezen op je blog.

23. Zorg dat je bezoeker je content makkelijk kan delen via social media

Doe dit door share buttons onder je artikel neer te zetten

24. Refereer in je artikel eens naar een ander artikel van jezelf

Zo weet je je bezoeker nieuwsgierig te maken naar je andere content.

25. Reageer op reacties onder je blogpost

Je bezoekers zullen een antwoord waarderen. Misschien maak je wel nieuwe vrienden! Mensen zullen je blog sneller bezoeken als ze je mogen.

26. Vermijd irritante advertenties op je blog

Ja, ze leveren geld op, maar niets is irritanter dan video’s die opeens beginnen af te spelen of pop ups die moeilijk zijn weg te klikken. Daar maak je geen vrienden (bezoekers) mee!

27. Schrijf informatieve blogposts

Mensen Googlen vaak dingen zoals “Hoe moet je…” “Wat moet je doen als..” – Probeer eens zulke informatieve artikelen te schrijven, passend bij het onderwerp van je blog.

28. Let op je spelling en grammatica

Héél belangrijk als je je bezoekers wilt zien terugkeren. Een foutje hier en daar word je natuurlijk wel vergeven, maar een spelfout in iedere zin leest natuurlijk niet zo fijn. Ik zou in ieder geval niet graag terug komen op een website waar veel spelfouten op staan.

29. Zet een link naar je blog in de handtekening van je email

Je weet maar nooit wie erop klikt! Een echte aanrader als je veel mailt.

30. Maak visitekaartjes en draag die altijd bij je

Het zal geen verrassing zijn als je blog ter sprake komt als je in gesprek bent met iemand. Zorg ervoor dat je altijd genoeg visitekaartjes bij je hebt. Ga er niet mee strooien, maar deel ze enkel uit aan mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in je blog.

31. Bouw een groot netwerk op

Zowel online als offline. Dit kost misschien wat tijd en energie, maar zorg ervoor dat mensen jou kennen. In een groot netwerk is de kans groter dat je website wordt doorverteld!

32. Verzin unieke titels voor je blogposts waar mensen nieuwsgierig door worden

Zoals “Je gaat niet geloven wat dit product doet en kan!” – hou er wel rekening mee dat er niet een hele grote anticlimax volgt! Houd de titel wel reëel.

33. Interview een bekend of belangrijk persoon

Bijvoorbeeld een bekende blogger of iemand die iets belangrijks heeft uitgevonden. Lezers gegarandeerd!

34. Schrijf reviews over producten en stuur een link van deze review op naar het desbetreffende merk

Het merk zal dit ongetwijfeld leuk vinden en als je geluk hebt zal het merk/bedrijf je blogpost verder verspreiden via social media. (Belangrijk: Vragen of ze het willen promoten is not done)

35. Update verouderde (maar populaire) artikelen en post ze opnieuw

Eigenlijk wat ik nu doe. Dit artikel is een update van een ouder artikel.

36. Adverteren

Kost helaas wel geld, maar ik wilde ‘m wel even benoemen hier!

37. Schrijf een ’top 10′ artikel

Deze artikelen zijn erg populair en de kans is groot dat ze worden gedeeld op Facebook. Bijvoorbeeld: Top 10 mooiste steden in Nederland.

38. Installeer de plugin CommentLuv op je blog

Dit nodigt andere bloggers uit om vaker te reageren op je blog, omdat hun eigen artikel zo ook een beetje in de spotlights staat.

39. Start een Youtube kanaal

Je Youtube kijkers zullen je blog bezoeken en je bezoekers zullen je Youtube kanaal bekijken. Win win!

40. Installeer een cache plugin op je blog

Bijvoorbeeld WP Super Cache. Ik kan je niet helemaal vertellen hoe het precies werkt, maar het zorgt ervoor dat je site wat sneller is. En dat is natuurlijk super fijn voor de bezoeker. Bezoek jij graag een langzame site? Precies, ik ook niet.

41. Maak een nieuwsbrief

En verstuur deze 1 à 2 keer in de maand. Niet te vaak dus, dat is irritant. Hou de nieuwsbrief kort en luchtig. Zorg dat je bezoekers zich vrijwillig hiervoor op kunnen geven en af kunnen melden.

42. Ga viral

Viral gaan is eigenlijk geen keuze, iets gaat viral – of niet. Maar als je per ongeluk je haar eraf brandt met je krultang en het héél toevallig hebt gefilmd.. schroom dan niet om het met de rest van de wereld te delen.

43. Wees actief op een forum

En zet je blog in je signature. Je bent dan weliswaar niet anoniem, maar als mensen je eenmaal kennen op het forum, wordt je blog ook een stukje bekender.

44. Sla deze webpagina op om zo nu en dan eens door deze tips te neuzen

See what I did here? 😉

45. Heb geduld en geef niet op

Als laatste tip wil ik je meegeven dat je geduld moet hebben. Je kunt niet van de een op de andere dag opeens heel groot zijn. Alle websites beginnen klein. De een groeit misschien wat sneller dan de andere, maar niemand heeft opeens duizenden vaste unieke bezoekers per maand – tenzij je viral gaat en een echte hit wordt, maar hoop daar niet teveel op. Maar moeite ervoor doen kan natuurlijk geen kwaad! 😉

Heb jij een gouden tip om meer bezoekers te krijgen?